ΣΔΙΤ για τα εργοστάσια απορριμμάτων στην Αττική

Μέχρι το 2014 αναμένεται να λειτουργούν 4 εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, ενώ ο υπουργός περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε και πάλι ότι σε δύο μήνες θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός

Ο ανάδοχος του έργου κατασκευής των τεσσάρων εργοστασίων στην Αττική θα αναλάβει για 20-25 χρόνια τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών που έλαβαν μέρος σε ημερίδα για το θέμα, ανέφεραν ότι τα έργα προτείνεται να υλοποιηθούν με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ενώ ο ανάδοχος θα αμείβεται με βάση τα εισερχόμενα απορρίμματα.

Η κυβέρνηση εντός του Νοεμβρίου θα δημοσιεύσει τα τεύχη δημοπράτησης των έργων και ο διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει αρχές του 2012. Στόχος είναι το 2014 να έχει ξεκινήσει η λειτουργία των εργοστασίων.

Τα εργοστάσια θα κατασκευαστούν εντός των Χώρων Διαχείρισης Απορριμμάτων Φυλής, Άνω Λιοσίων, Κερατέας και Γραμματικού, σε ήδη αδειοδοτημένες, επαρκείς εκτάσεις.

Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Λαυρεωτικής αναφέρουν ότι γίνεται συζήτηση για την κατασκευή μιας μονάδας στο χώρο που υπήρχε η παλιά χωματερή της Κερατέας

Στόχος της επένδυσης είναι η ελαχιστοποίηση των υπολειμμάτων που θα πηγαίνουν προς ταφή στους ΧΥΤΥ σε ποσοστό μικρότερο του 25% των παραγόμενων αποβλήτων.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου