Τέλος για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στο Βέλγιο ως το 2025

Σε μια συμφωνία υπο προϋποθέσεις κατέληξαν τα πολιτικά κόμματα του Βελγίου, για το κλείσιμο των δύο πυρηνικών εργοστασίων της χώρας που λειτουργούν ακόμη, και είναι ιδιοκτησίας της GDF Suez unit Electrabel, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Το σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τη παύση λειτουργίας των τριών παλαιότερων αντιδραστήρων μέχρι τον 2015 και την οριστική αποδέσμευση από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας ως το 2025, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις.

«Εάν δεν αντιμετωπίσουμε  ελλείψεις και οι τιμές δεν εκτιναχθούν, σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε το νόμο για τα πυρηνικά που ψηφίστηκε το 2003» δήλωσε εκπρόσωπος του βελγικού Υπουργείου Ενέργειας και Κλίματος.

Το Βέλγιο, στο οποίο αυτή τη στιγμή λειτουργούν επτά πυρηνικοί αντιδραστήρες σε δύο εργοστάσια, ψήφισε νόμο το 2003 ο οποίος υπαγόρευε το κλείσιμο τους.

Η απόφαση της Κυριακής να εφαρμοστεί ο νόμος προκάλεσε τη πτώση των μετοχών της GDF Suez , χάνοντας το 4% της αξίας τους στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου τη Δευτερα.

Το Βέλγιο , όπου καταβάλλεται προσπάθεια για τη συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης, επεξεργάζεται εδώ και καιρό τη προοπτική πλήρους αποδέσμευσης από την πυρηνική ενέργεια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, το 2009, το 55% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράχθηκε, προήλθε από τη πυρηνική.

«Τα ερώτημα είναι κατά πόσον θα είναι έτοιμα τα εναλλακτικά αποθέματα μέχρι το 2015. Σύμφωνα με την βελγική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν θα είναι.» δήλωσε ο Johan Albrecht, αναλυτής θεμάτων ενεργειακής πολιτικής του think tank Itinera.   

Δήλωσε, επίσης, ότι η επιτυχία του σχεδίου εξαρτάται και από τη μελλοντική εξέλιξη της οικονομίας.

«Εάν υπάρξει ύφεση, η βιομηχανική ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια θα μειωθεί με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολη η μείωση της χωρητικότητας του δικτύου, σε αντίθεση με τη περίπτωση όπου η οικονομία πάει καλά» δήλωσε.

Το φάντασμα της Φουκοσίμα
Η δημόσια αντιπαράθεση για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας έχει αυξηθεί μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία, η οποία ανάγκασε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, να ανακοινώσει ότι κλείσει όλα τα πυρηνικά της εργοστάσια μέχρι το 2022.

Η πυρηνική ενέργεια  δεν παράγει ρύπους, και τα σχέδια της Γερμανίας εγείρουν ανησυχίες ότι θα αυξηθεί η χρήση επιβλαβών ορυκτών καυσίμων προκειμένου να διατηρηθεί η παραγωγή. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα χρησιμοποιηθούν όπου υπάρχει έλλειψη, ενώ ορυκτός άνθρακας και φυσικό αέριο θα είναι σε εφεδρεία.

Οι δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις του Βελγίου, ελέγχονται από τη Electrabel. Η αντίπαλη SPE, στην οποία η γαλλική EDF κατέχει το 63,5% των μετοχών, έχει τραβηκτικά δικαιώματα ίσα με το 7% της χωριτικότητας. Η ίδια η EDF έχει δικαιώματα ύψους 8%.

Η Electrabel αρνήθηκε να σχολιάσει τη Δευτέρα το σχέδιο για παύση των πυρηνικών, καθώς δεν είχε λάβει επίσημη ενημέρωση. Η GDF Suez και η EDF επίσης δεν σχολίασαν.

Το 2009 το Βέλγιο αποφάσισε να κρατήσει σε λειτουργία τους παλαιότερους  πυρηνικούς αντιδραστήρες για δέκα χρόνια περισσότερα από ότι είχε αποφασιστεί το 2003, αλλά αυτή η απόφαση δεν εφαρμόστηκε ποτέ καθώς η τότε κυβέρνηση έχασε την εξουσία και για καιρό το κράτος έμεινε ακυβέρνητο.

Τωρα το Βέλγιο θα διαπραγματευτεί με επενδυτές προκειμένου να αναπληρώσει τα 5860 MW που θα χαθούν σε περίτωση που κλείσουν οι δύο πυρηνικοί σταθμοί στο Doel και στο Tihange.

«Η κυβέρνηση θα ψάξει για νέους επενδυτές και πεδία τα οποία είναι ακόμα ενεκμετάλευτα, για να δούμε τι μπορεί να γίνει» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου.

Τα κόμματα συζήτησαν επίσης πόσο θα φορολογούσαν την Electrabel, η οποία ήδη συμφώνησε να πληρώσει φόρους 215 εκ. ευρώ το 2009, και 245 εκ. κάθε χρόνο για την περίοδο 2010-2014, για τη λειτουργεία των πυρηνικών σταθμών.

Η βελγική οικονομική εφημερίδα L’Echo ανέφερε πρόσφατα ότι ο Elio Di Rupo, που είναι ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος και ηγείται των συνομιλιών για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού, ζήτησε τη φορολόγηση της πυρηνικής δραστηριότητας της Electrabel, με 1 δις. το χρόνο.
Πηγή: EurActiv.gr