Το 95% των πόρων του πράσινου ταμείου στον κρατικό προϋπολογισμό

Μέχρι το 2014 θα διατεθούν από το πράσινο ταμείο μόλις 400 εκατομμύρια ευρώ για περιβαλλοντικές δράσεις, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ, τα έσοδα του θα υπερβαίνουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρω. Το υπόλοιπο ποσό θα μεταφερθεί στον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προβλέπεται και από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, λόγω της δημοσιονομικής συγκυρίας, εξήγησε ο υπουργός περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με το νέο νόμο το 95% των πόρων του ταμείου θα οδηγείται στον κρατικό πρυπολογισμό και το 5% σε περιβαλλοντικές δράσεις και έργα. Από τα 400 εκ. ευρω που θα διατεθούν για το περιβάλλον μέχρι το 2014 τα 200 θα διατεθούν για αναβάθμιση των πόλεων, 100 για απόκτηση ελεύθερων χωρών στις πόλεις, 45 για πρόληψη δασικών πυρκαγιών, 5 για πρόληψη και αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης, 3 για ενίσχυση φορέων διαχείρισης σε προστατευόμενες περιοχές και 9 για προώθηση πράσινης καινοτομίας.

Το πράσινο ταμείο συγκεντρώνει έσοδα από πρόστιμα αυθαίρετων, ημιυπαίθριων, περιβαλλοντικών παραβάσεων, δημοπράτηση ρύπων, και έσοδα από τη διαχείριση δασών.

Η αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των πόρων του Πράσινου Ταμείου θέτει υπό αμφισβήτηση την συνταγματικότητα των ρυθμίσεων για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα, καθώς νομικά στηρίζονται στην προϋπόθεση ότι τα πρόστιμα θα διατεθούν για την βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος.Ο Γιώργος Παπακωνσταντινου δήλωσε αισιόδοξος ότι το ΣτΕ θα συνυπολογίσει την οικονομική συγκυρία και δεν θα κρίνει τις ρυθμίσεις αντισυνταγματικές.
Πηγή: Κατερίνα Χριστοφιλίδου