Φωτιά στις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας

Ο επικεφαλής των οικονομικών  της διεθνούς υπηρεσίας ενέργειας (IEA) παρότρυνε τους πάντες να μειώσουν κατά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τις επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων ή αλλιώς θα υπάρξει όπως είπε, μια καταστροφική αύξηση ύψους 3.5 βαθμών Κελσίου παγκοσμίως.

«Σήμερα 409 δισεκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχούν σε επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων και έχουν τεθεί σε εφαρμογή  ενθαρρύνουν τις αναπτυσσόμενες χώρες- όπου ο μεγαλύτερος όγκος της ενεργειακής ζήτησης και των εκπομπών του  CO2  προέρχονται από – {προς μια} σπάταλη χρήση ενέργειας,» είπε ο Fatih Birol σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην  EurActiv.

Το ποσό αντιπροσωπεύει μια αύξηση 110 δις $ στα επίπεδα του 2009.

Σύμφωνα με τον Birol, κόβοντας αυτές τις επιδοτήσεις από χώρες που δεν ανήκουν στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης «είναι το μοναδικό στοιχείο πολιτικής» που θα βοηθήσει να  αναπροσανατολιστεί  ο κόσμος εκ νέου προς μια πορεία  2 βαθμών κελσίου της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Θα μειώσει επίσης τις εκπομπές CO2 και θα βοηθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως την ηλιακή και την αιολική δύναμη να αποκτήσουν μια μεγαλύτερη μερίδα αγοράς, σύμφωνα με την έκθεση της παγκόσμιας προοπτικής ενέργειας 2011 του IEA  που θα εκδοθεί στις 9 Νοεμβρίου.

Η ανάλυση της έκθεσης « δείχνει ότι η πόρτα των 2 βαθμών θα κλείσει  εάν δεν λειτουργήσουμε  επειγόντως και με τόλμη», ανέφερε ο Birol.

«Στο κεντρικό σενάριο, 7 χώρες προτείνουν μια μορφή τιμολόγησης άνθρακα που μας φέρνει σε μια πορεία 3.5 βαθμών κελσίου, προσέθεσε.

«Αλλά εάν θέλουμε να κρατήσουμε την αύξηση  θερμοκρασίας σε 2 βαθμούς, πολύ περισσότερες χώρες θα έπρεπε να πράξουν αναλόγως. Ο πιο σημαντική προϋπόθεση  είναι να υπάρξει συντονισμένη διεθνής δράση στο χώρο.

Ανεπανόρθωτες συνέπειες
Μια αύξηση 3.5%  κελσίου θα προκαλούσε «ανεπανόρθωτα αποτελέσματα» σύμφωνα με το  διακυβερνητικό panel στην κλιματική αλλαγή (IPCC),περιλαμβάνοντας την μαζική εξαφάνιση περί 40%-70%  των παγκόσμιων ειδών.

Για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, ο Birol είπε ότι η επερχόμενη διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Ντέρμπαν, θα μπορούσε να είναι « πολύ σημαντική και  μια από τις τελευταίες ευκαιρίες εάν είμαστε σίγουροι στο να περιορίσουμε την θερμοκρασία κατά 2 βαθμούς Κελσίου».

«Αλλά, κοιτάζοντας στην σημερινή εξωτερική πολιτική στην κλιματική αλλαγή θα έλεγα ότι ο άνεμος δεν φυσάει στην σωστή κατεύθυνση».

Έξω από τις συνομιλίες, μια διεθνής συμφωνία ήδη υπάρχει σχετικά με την ανάγκη να προσπαθεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 με το να παρέχεται εκκίνηση της χρηματοδότησης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω δανείων, τιμολογίων, εγγυήσεων και κινήτρων.

Μερίδα του λέοντος στα έξοδα όχι για τις ανανεώσιμες
Αλλά η έρευνα του Bloomberg για τα Νέα Ενεργειακά Οικονομικά του 2010 αποκάλυψε ότι οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ξόδευαν 12 φορές περισσότερα ορυκτά καύσιμα σε συγκριτικά με τις ανανεώσιμες  πηγές ενέργειας. «Από τότε που οι τιμές των ορυκτών καυσίμων σε μεγάλο βαθμό έχουν υποχωρήσει., οι ανανεώσιμες πηγές έχουν να συναγωνιστούν με την χαμηλή τιμή παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, που είναι σίγουρα άδικο», ανέφερε ο Birol.

Από το 2020, η ΙΕΑ περιμένει η κατανάλωση των υγρών καυσίμων να υποχωρήσει φτάνοντας τα $660 δις δολάρια, ή 0.7% of του παγκόσμιου GDP .

Εάν η βοήθεια  καταργείτο, η αύξηση στην ενεργειακή ζήτηση θα κοβόταν κατά 4,1%, η ζήτηση πετρελαίου θα έπεφτε κατά 3,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και της εκπομπές CO2 θα κόβονταν κατά 1,7 γιγατόνους.

Μερικές αναπτυσσόμενες παγκόσμιες οικονομίες  δεν είναι καθόλου ενθουσιώδεις αναφορικά με την  κατάργηση της οικονομικής βοήθειας σχετικά με τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων που προσπαθούν να συναγωνιστούν με τους καθιερωμένους (και προηγουμένως επιδοτούμενες) σε σχέση με τους Δυτικούς ομολόγους τους.

Τερματισμός υποχωρήσεων
«Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν κρίσιμο στο δρόμο για μια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που η ανανεώσιμη και η παραδοσιακή γενιά  μπορεί να συναγωνιστεί  με ίσους όρους», πρόσθεσε.

Σε μια συνέντευξη με την EurActiv,  ο Achim Steiner, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού  προγράμματος των Ηνωμένων εθνών ισχυρίστηκε επίσης ότι η κρατική βοήθεια στις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων παρείχε κίνητρα για εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

«Εάν μετακινήσεις αυτές τις επιδοτήσεις, άλλες ισχυρές παραγωγικές τεχνολογίες ηλεκτρικής ενέργειας και κινητικότητας θα πάρουν γρήγορα τον δρόμο τους στην αγορά,» ανέφερε.
Πηγή: EurActiv.gr