Νέα έρευνα αποστομώνει τους σκεπτικιστές του κλίματος

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι «αληθινή» και οι θερμοκρασίες σκαρφαλώνουν σταδιακά τις τελευταίες δεκαετίες, όπως φανερώνει πολυαναμενόμενη, ανεξάρτητη έρευνα, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς σκεπτικιστών ότι δεν υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία να επιβεβαιώσουν την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου από το Berkley Earth Project, στο οποίο συμμετείχαν φυσικοί, κλιματολόγοι και στατιστικολόγοι, η μέση θερμοκρασία έχει σκαρφαλώσει περίπου κατά έναν βαθμό Κελσίου από τα μέσα της δεκαετίας του 1950.

Το έργο του Berkley, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Koch και το οποίο συνδέεται με την εταιρία την οποία η Greenpeace αποκαλεί ως «βάση της άρνησης της επιστήμης για το κλίμα», ανέλυσε δεδομένα από 15 διαφορετικές πηγές, σε κάποιες περιπτώσεις ανατρέχοντας πίσω στο 1800. Αυτό την καθιστά την πιο ολοκληρωμένη καταγραφή της θερμοκρασίας της γης που καταρτίστηκε ποτέ, δήλωσε ο φυσικός και επικεφαλής του έργου, Richard Muller.

«Ελπίζω ότι τα ευρήματα θα απαλύνουν τη συζήτηση σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, με αναφορά σε πολλές από τις ανησυχίες των σκεπτικιστών με ξεκάθαρο και αυστηρό τρόπο,» τόνισε η Elisabeth Muller, συνιδιοκτήτης και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. του  Berkley Earth project.

Πολλές από τις ανησυχίες σε σχέση με την διαθεσιμότητα και την αξιοπιστία των δεδομένων πυροδοτήθηκαν από την λεγόμενη Climategate, η οποία ξεκίνησε το 2009 πριν τη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη, με την παραβίαση περίπου 1000 emails από πάροχο στη μονάδα έρευνας για το κλίμα του  πανεπιστημίου East Anglia, ενός εκ των ηγετικών κέντρων που παρέχουν δεδομένα στη Διακυβερνητική Ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Οι σκεπτικιστές του κλίματος κατηγόρησαν ότι τα emails αποκάλυπταν ότι οι επιστήμονες χειραγωγούσαν τα δεδομένα και ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μία επιστημονική συνομωσία, ενώ στην πραγματικότητα φέρονται να εκφράζουν μια πιο γνήσια ανταλλαγή ιδεών.

Περισσότερο από ένα δις αρχεία για τη θερμοκρασία, τα οποία συγκεντρώθηκαν από τους επιστήμονες του Berkley Earth project, στην πραγματικότητα συμφωνούν με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από άλλους επιστήμονες στις ΗΠΑ και στο ΗΒ και τα οποία διατυπώθηκαν σε προηγούμενες έρευνες, οι οποίες διεξήχθησαν από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας(NOAA) των ΗΠΑ, από το Ινστιτούτο Goddard της Nasa για σπουδές διαστήματος και  του Met Office Hadley Centre από κοινού με το  πανεπιστήμιο East Anglia του ΗΒ.

«Η μεγαλύτερη έκπληξή μας ήταν ότι τα νέα αποτελέσματα αντιστοιχούσαν σχεδόν ακριβώς στις τιμές της υπερθέρμανσης που δημοσιεύτηκαν προγενέστερα από άλλες ομάδες στις ΗΠΑ και στο ΗΒ,» δήλωσε η  Muller. «Αυτό επιβεβαιώνει ότι οι έρευνες αυτές διεξήχθησαν προσεκτικά και ότι πιθανά λάθη που αναγνωρίστηκαν από τους σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής δεν επηρέασαν σοβαρά τα συμπεράσματά τους.»

Λίγο πριν τη σύνοδο για το κλίμα στο Durban, τον Δεκέμβριο, η ομάδα από το Berkley αποφάσισε να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές μεθοδολογίες για να ανακαλύψει πειστικά επιχειρήματα τα οποία να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες των σκεπτικιστών αναφορικά με την αστική επίδραση θερμικής νησίδας, της κακής ποιότητας μετεωρολογικών σταθμών και του κινδύνου συλλογής δεδομένων.

Η ομάδα από το Berkeley ερεύνησε περίπου 40,000 μετεωρολογικούς σταθμούς παγκοσμίως, τα δεδομένα των οποίων καταγράφηκαν και αποθηκεύτηκαν σε ψηφιακή μορφή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστήμονα του έργου, Robert Rhode, η θερμοκρασία στις αστικές περιοχές δε συνεισφέρει σημαντικά στη μέση αύξηση της θερμοκρασίας της γης, επειδή οι αστικές περιοχές αποτελούν λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας έκτασης.

Ακόμη, τα δύο τρίτα των μετεωρολογικών σταθμών επεσήμαναν την άνοδο της θερμοκρασίας για τα τελευταία 70 χρόνια, ενώ μόνο το ένα τρίτο των δικτυακών τόπων, ο κύριος όγκος των οποίων βρίσκεται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ανέφεραν ότι έχει σημειωθεί μείωση.

«Ο μεγάλος αριθμός των δικτυακών τόπων που έκαναν λόγο για μείωση της θερμοκρασίας εξηγούν ένα μικρό ποσοστό από τον σκεπτικισμό για την παγκόσμια υπερθέρμανση,» δήλωσε ο Rhode, προσθέτοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να μετρήσεις τον καιρό με συνέπεια ανά δεκαετίες όπως επίσης και τους δικτυακούς τόπους που έκαναν λόγο για λανθασμένα δεδομένα. Αυτό εξηγεί το γιατί χρειάζονται εκατοντάδες σταθμοί να  εντοπίσουν και να μετρήσουν μία μέση αύξηση της θερμοκρασίας, δουλειά η οποί ήδη έχει γίνει από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της California.

Περιβαλλοντικοί μετανάστες και πρόσφυγες
Ενώ οι επιστήμονες προσπαθούν να προσφέρουν ξανά αποδείξεις ότι οι θερμοκρασίες αυξάνονται, μία κυβερνητική έρευνα του ΗΒ που δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου σημειώνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα μετακινηθούν από περιοχές ευάλωτες στην παγκόσμια περιβαλλοντική αλλαγή, η οποία θα επηρεάσει σημαντικά τις μεταναστευτικές ροές τα επόμενα 50-60 χρόνια.

Προετοιμασμένη από την ομάδα Foresight, ένα think tank που συμβουλεύει την κυβέρνηση του ΗΒ, η έκθεση εξερευνά την περίπλοκη σχέση μεταξύ ανθρώπινης μετανάστευσης και μεταβαλλόμενων περιβαλλοντικών συνθηκών και ισχυρίζεται ότι το ζήτημα πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα στις εθνικές και στις διεθνείς ατζέντες.

Η έρευνα με τον τίτλο «Μετανάστευση και Παγκόσμια Περιβαλλοντική Αλλαγή,» προειδοποιεί ότι η προσπάθεια παρεμπόδισης της μετανάστευσης θα καταλήξει σε αυξημένη φτώχεια και, τελικά, σε ένα δυνητικά ανεξέλεγκτο κύμα μετανάστευσης.

Oρόσημα
28 Νοεμβρίου – 9 Δεκεμβρίου: COP 17 στο Durban της Νότιας Αφρικής

Ιστορικό
Η αύξηση της θερμοκρασίας, ήδη κατά 0.8 βαθμών Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή, σημαίνει ότι η παγκόσμια κοινότητα θα αγωνιστεί να περιορίσει την αύξηση της υπερθέρμανσης σε κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου, στόχος ο οποίος συμφωνήθηκε από περίπου 200 έθνη στις συνομιλίες των ΗΕ στο Μεξικό, πέρσι.

Πολλοί ειδικοί βλέπουν τους 2 βαθμούς Κελσίου ως κατώφλι για επικίνδυνη κλιματική αλλαγή, η οποία θα επιφέρει ξηρασίες, πλημμύρες και αύξηση της στάθμης των θαλασσών.

Δεδομένα από βρετανικά ινστιτούτα νωρίτερα φέτος, έδειξαν ότι η περσινή χρονιά ήταν η δεύτερη πιο θερμή χρονιά μετά το 1998, ενώ άλλες δύο ομάδες που ασχολούνται με την υπερθέρμανση του πλανήτη και που εδρεύουν στις ΗΠΑ, είπαν ότι το 2010 καταγράφηκε ως το πιο θερμό έτος στην ιστορία.

Στη δεκαετία 2001-2010, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες  έχουν κατά μέσο όρο αυξηθεί κατά 0.45 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1961-1990 και είναι οι μεγαλύτερες που σημειώθηκαν ποτέ για δεκαετία, από τότε που άρχισαν να καταγράφονται δεδομένα για το κλίμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).

Η διακυβερνητική ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) κατέληξε το 2007 ότι η υπερθέρμανση του κλιματικού συστήματος είναι τώρα «ξεκάθαρη», βασισμένη σε μετρήσεις των παγκόσμιων θερμοκρασιών αέρα και ωκεανών, στην εκτεταμένη τήξη του χιονιού και του πάγου και στην άνοδο της παγκόσμιας μέσης στάθμης της θάλασσας.

Πηγή: EurActiv.gr