H Ελβετία αποσύρει την πυρηνική ενέργεια

Παρόμοια με τους γερμανούς μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, έτσι και το ελβετικό κοινοβούλιο ενέκρινε σχέδια για σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών σταθμών μέχρι το 2034.

Μετά από εισήγηση της κυβέρνησης και ψήφιση από την κάτω βουλή, στις 28 Σεπτεμβρίου η ελβετική Γερουσία έδωσε το πράσινο φως για την σταδιακή απόσυρση της πυρηνικής ενέργειας, ενώ παράλληλα έχουν παγώσει τα σχέδια νέων κατασκευών.

Η Ελβετία ακολουθεί τα βήματα της Γερμανίας, που αποφάσισε τον Μάιο ότι θα κλείσει όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες μέχρι το 2022.

Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα χαιρέτησαν την απόφαση της Γερουσίας, ως ένα σημαντικό βήμα προς μια νέα ενεργειακή πολιτική, στραμμένη προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Βέρνη τόνισε ότι θα ενισχύσει την ανάπτυξη των ήδη βιώσιμων υδροηλεκτρικών σταθμών άλλων ανανεώσιμων ενεργειών προκειμένου να «ισοσταθμίσει» την απώλεια της πυρηνικής ενέργειας, ενώ δεν απέκλεισε και την εισαγωγή ηλεκτρισμού.

Εάν κριθεί απαραίτητο, η Ελβετία μπορεί επίσης να βασιστεί σε ηλεκτρισμό που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, υπογραμμίστηκε σε κυβερνητική δήλωση.

Η υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Doris Leuthard, τόνισε ότι η πυρηνική ενέργεια σε κάθε περίπτωση γίνεται ολοένα και πιο ακριβή, εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους των μέτρων ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν για τα πυρηνικά εργοστάσια.

«Εάν καταφέρουμε να προωθήσουμε νέες τεχνολογίες θα πρόκειται για μια επένδυση στο όνομα των παιδιών μας για το μέλλον της Ελβετίας», είπε σύμφωνα με πληροφορίες, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα. «Αυτό που είναι σημαντικό ωστόσο είναι να ξεκινήσουμε τώρα. Κάνω έκκληση να έχετε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι οδεύει στο σωστό δρόμο και ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε μαζί και με την στήριξη των υπεύθυνα σκεπτόμενων πολιτών», υπογράμμισε.

Το σωματείο ελβετικών εταιρειών ηλεκτρισμού επίσης επικρότησε την απόφαση για ένα προοδευτικό τέλος της πυρηνικής ενέργειας αντί για άμεση παύση της.

«Η συνέχιση αυτών των σταθμών μας δίνει χρόνο να βρούμε λύσεις εν μέσω ελλείψεων όπως επίσης και να εφαρμόσουμε πιο αποτελεσματικά μέτρα», τόνισε.

Ωστόσο, η Ομοσπονδία Ελβετικών Επιχειρήσεων EconomieSuisse άσκησε κριτική στην απαγόρευση κατασκευής νέων πυρηνικών σταθμών και την χαρακτήρισε ανεύθυνη. «Μια τέτοια στρατηγική θα πρέπει να δείξει τον αντίκτυπο της απόσυρσης της πυρηνικής ενέργειας στην ασφάλεια εφοδιασμού, για τις επιχειρήσεις, την ανεξαρτησία της Ελβετίας και του περιβάλλοντος», είπε σε δήλωσή της.
Πηγή: EurActiv.gr