Απλοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας

Σε απλοποίηση της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, κατά τα πρότυπα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως προανήγγειλαν, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου και ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Σηφουνάκης.

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, στο ετήσιο πόρισμά της, προτείνει την έκδοση ενιαίας περιβαλλοντικής άδειας, που θα καλύπτει όλες τις επιμέρους, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Κ. Καρτάλης ζήτησε από τον υπουργό ΠΕΚΑ να διαμορφωθούν ενιαίοι κανόνες πολεοδόμησης, χωρίς ειδικές ρυθμίσεις και περιβαλλοντικές και πολεοδομικές εκπτώσεις, όπως αυτές που δρομολογήθηκαν για την τουριστική κατοικία.

Ενημερώνοντας σχετικά με τις προτεραιότητες του υπουργείου, οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Σηφουνάκης προανήγγειλαν επίσης ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του θορύβου σε αστικές περιοχές, την ενεργοποίηση του θεσμού των ελεγκτών μηχανικών, οι οποίοι - εκτός των σημερινών Πολεοδομιών - θα ελέγχουν τις οικοδομικές άδειες, ενώ σημείωσαν την ανάγκη για ανάθεση, σε εξωτερικούς συνεργάτες, εργασιών του Κτηματολογίου.

Αναφορικά με τα αυθαίρετα, συμφωνήθηκε η συζήτηση να επαναληφθεί λεπτομερώς, με την κατάθεση του σχεδίου νόμου - η οποία προσδιορίστηκε για αύριο - ώστε μέχρι τις 28 Αυγούστου να γίνει η ψήφιση του νομοθετήματος.

Η συνεδρίαση επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην ισορροπία των προστίμων, στο κατά πόσον είναι δυνατή η διαμόρφωση περιβαλλοντικού ισοζυγίου σε τοπική κλίμακα, αλλά και στην ανάγκη για ρυθμίσεις, που θα είναι ανθεκτικές σε βάθος χρόνου.

Αρκετοί βουλευτές στις παρεμβάσεις τους πρότειναν να αυστηροποιηθούν τα πρόστιμα, σε ό,τι αφορά αυθαίρετες κατασκευές, που έχουν γίνει σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές και γύρω από αρχαιολογικές ζώνες, αλλά και για κατασκευές, που είναι μεγάλου εμβαδού, ή που αντιστοιχούν σε μη οικιστικές (δηλαδή εμπορικές) χρήσεις.

Επισήμαναν, επίσης, την ανάγκη για επιτάχυνση της προετοιμασίας του νέου δασικού νόμου και ενεργοποίηση των διατάξεων για την κατεδάφιση παράνομων κτισμάτων σε δασικές και αναδασωτέες περιοχές.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κ. Καρτάλης, εξέφρασε την άποψη ότι η ρύθμιση είναι κυρίως εισπρακτικού χαρακτήρα, αν και επεσήμανε ότι είναι θετική η πρόβλεψη για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, στο βαθμό που μπορεί να διαμορφωθεί. Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι πρέπει να χαραχθούν κόκκινες γραμμές «με παχύ μαρκαδόρο και με ανεξίτηλο μελάνι», ώστε να μην προκύψει νέα γενιά αυθαιρέτων.
Πηγή: skai.gr