ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Ανάγκη συντονισμού ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Το νέο πλαίσιο πυροπροστασίας για την αντιπυρική περίοδο που ξεκίνησε, παρουσίασαν την Τρίτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής και ο υφυπουργός Μανώλης Όθωνας στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Πυροπροστασία

 
Την ανάγκη συντονισμού όλων των συναρμόδιων φορέων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά επισήμανε την Τρίτη ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης, κατά την παρουσίαση του νέου πλαισίου πυροπροστασίας από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσή και τον υφυπουργό Μ. Όθωνα.

Ο κ. Καρτάλης σημείωσε ότι είναι απαραίτητος ο συντονισμός των φορέων, καθώς με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» έχουν επανατοποθετηθεί οι αρμοδιότητες, και ζήτησε τη διαφοροποίηση του αντιπυρικού σχεδιασμού για τις νησιωτικές και ορεινές ζώνες που συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρές πιέσεις. Ζήτησε επίσης από τα κόμματα να μην συμπεριλάβουν στις προτάσεις τους ενόψει της επόμενης συνταγματικής αναθεώρησης την αλλαγή του Άρθρου 24 του Συντάγματος για τα δάση.

Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι το νέο σχέδιο καταρτίστηκε σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αρμόδιους φορείς και τα αρμόδια Υπουργεία (ΥΠΕΚΑ, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Οικονομικών, ΥΠΠΟΤ) και προβλέπει σειρά μέτρων και σχεδιασμών που δοκιμάστηκαν ήδη αλλά και θα ελεγχθούν επιπλέον στο άμεσο μέλλον με ασκήσεις στις οποίες λαμβάνουν μέρος όλοι οι φορείς.

Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην καλή λειτουργία των εγκαταστάσεων (υδροδεξαμενών, κρουνών, κρουνοστομίων), στην προετοιμασία των ολοκληρωμένων σχεδίων οργάνωσης, στην έγκαιρη έκδοση διαταγών και οδηγιών για τον προγραμματισμό και εκτέλεση των έργων δασοπροστασίας και γενικότερα αντιπυρικής προστασίας, όπως επίσης και για τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών σε κάθε φορέα που έχει εμπλοκή στο ζήτημα της πυροπροστασίας (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Πολιτισμού, ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΓΓ Δημοσίων Έργων, κ.ά.). Υπογράμμισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τα προγράμματα για τον καθαρισμό της βλάστησης, η οποία λόγω των φετινών καιρικών συνθηκών είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Όπως δήλωσε ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε σε περιοχές γύρω από αρχαιολογικούς χώρους και κατασκηνώσεις.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι γίνονται ειδικές συσκέψεις για τον συντονισμό και την βελτιστοποίηση της συμμετοχής των εθελοντικών οργανώσεων. Τέλος, παρουσίασε σχέδιο ανάπτυξης εντός των δασών 110 μοτοσυκλετιστών στο πρότυπο λειτουργίας της ομάδας ΔΙΑΣ με αντικείμενο την περιφρούρηση των επικινδύνων περιοχών και ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα 4 κινητά επιχειρησιακά κέντρα (2 στην Αττική, 1 στην Κεντρική Μακεδονία, 1 στην Δυτική Ελλάδα) για τον αρτιότερο συντονισμό των ενεργειών της Πυροσβεστικής.

Αναφορικά με τα εναέρια μέσα τόνισε ότι όλα βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα (εκτός 4 αεροσκαφών που βρίσκονται σε διαδικασία συντήρησης) και ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μίσθωσης 5 ελικοπτέρων. Όπως τόνισε ο κ. Όθωνας για τη μίσθωση αυτή κατέστη δυνατή η ενοικίασή τους με τα ίδια τα ποσά που είχαν δαπανηθεί και πέρυσι. Επίσης υπογράμμισε ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία περικοπή δαπανών αναφορικά με το πρόγραμμα αεροπυρόσβεσης.

Ο κ. Όθωνας τόνισε ότι από τις 2 Μαΐου βρίσκεται σε εξέλιξη η πρόσληψη 5.387 εποχικών πυροσβεστών και ότι παράλληλα διενεργείται διαγωνισμός για την πλήρωση 4.000 θέσεων πενταετούς θητείας. Υπογράμμισε τέλος ότι η κατανομή των δαπανών προληπτικής πυροπροστασίας γίνεται με πιο ορθολογικό τρόπο καθώς υπολογίζεται βάσει αλγορίθμου, ο οποίος λαμβάνει υπ όψιν την δασική έκταση ή την επικινδυνότητα μιας περιοχής και την ύπαρξη ειδικών προστατευμένων περιοχών.

 
Το μέλλον της Γης εξαρτάται από το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας (pics)
Η πόρτα του "ψυγείου" της γης έχει μείνει ανοιχτή με αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων και τη στάθμη της...
22.08.2019, 21:16
Ηράκλειο: Εθελοντικές ομάδες καθάρισαν την παραλία Καρτερού
Όταν ενώνονται ομάδες για καλό σκοπό, αυτό που μπορούν να καταφέρουν, είναι σημαντικό, λένε τα ίδια τα μέλη...
22.08.2019, 19:27
Κιάτο: Δύτες βούτηξαν στο λιμάνι και ψάρεψαν… χαλιά και στάμνες (pics)
Το αποτέλεσμα της κατάδυσης σε 50 λεπτά έφερε στην επιφάνεια 400 κιλά απορριμμάτων από το βυθό!
22.08.2019, 14:09
Καταστρέφεται ο πνεύμονας του πλανήτη: Επιτάχυνση αποψίλωσης του Αμαζονίου
Η ανεξέλεγκτη υλοτόμηση καθώς και η συστηματική μετατροπή της ζούγκλας του σε βοσκότοπους και καλλιεργήσιμες...
22.08.2019, 13:12
«Ελληνικοί» σκελετοί βρέθηκαν στην μυστηριώδη Λίμνη των Νεκρών στα Ιμαλάια
Εντυπωσιακά ευρήματα νέας έρευνας που εξέτασε μέρος των εκατοντάδων σκελετών που βρίσκονται σε υψόμετρο...
22.08.2019, 13:11
Ο Αμαζόνιος φλέγεται-Ο Μπολσονάρο κατηγορεί τις περιβαλλοντικές οργανώσεις
Χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρο κατηγορεί τις Μη Κυβερνητικές...
21.08.2019, 18:58
Σκουπίδια και μπάζα γέμισαν τους δρόμους στην Σαλαμίνα (Vid+pics)
Ντροπιαστικές εικόνες στην Σαλαμίνα με κάδους που έχουν ξεχειλίσει από σκουπίδια και μπάζα εν μέσω θέρους...
21.08.2019, 17:07
Απαγόρευση πώλησης πλαστικών μπουκαλιών στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο
Η απαγόρευση της πώλησης πλαστικών μπουκαλιών νερού τέθηκε χθες, Τρίτη, σε ισχύ στο Διεθνές Αεροδρόμιο του...
21.08.2019, 13:53
Το ύψος των υδάτων της Μεσογείου ενδέχεται να ανέβει κατά 20 εκ. ως το 2050
Η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να προκαλέσει την άνοδο του ύψους των υδάτων της Μεσογείου έως και 20 εκατοστά...
21.08.2019, 10:56
Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει και την οικονομία
Η κλιματική αλλαγή θα βλάψει τις οικονομίες των χωρών είτε αυτές είναι πλούσιες είτε φτωχές ως το 2100...
21.08.2019, 10:42

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 27  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.