ΕΒΕΑ: Think Green – Πράσινη Επιχειρηματικότητα

Σημαντικές εκτιμώνται ότι είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του χονδρικού – λιανικού εμπορίου και των κατασκευών, όπως τονίστηκε την Παρασκευή σε συνέδριο του ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών) με θέμα «Think Green – Πράσινη Επιχειρηματικότητα».

- Στις κατασκευές τα κτίρια ευθύνονται για το 45% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη ενώ σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του κλάδου στη μόλυνση του περιβάλλοντος.

- Σε ό,τι αφορά στο εμπόριο αυτό συνδέεται με μία σειρά από περιβαλλοντικά ζητήματα όπως απόβλητα (συσκευασίες, ηλεκτρικού – ηλεκτρονικού εξοπλισμού, μπαταρίες), ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμηση, καταναλωτικά και παραγωγικά πρότυπα (οικολογική και ενεργειακή πιστοποίηση προϊόντων, κλπ.), μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Think Green» το οποίο χρηματοδοτείται από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) κατά 50% και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά 50%.

Το πρόγραμμα έχει ως κύριο στόχο την αντιμετώπιση, στο μέτρο του δυνατού, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της λειτουργίας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με έμφαση σε αυτές που έχουν έδρα σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές στην περιφέρεια του ΕΒΕΑ και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της οικολογικής νοοτροπίας στους μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρηματίες.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα "Think Green» περιλαμβάνει τις εξής τέσσερις δράσεις:

Δράση 1: Πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης επιχειρήσεων μελών του ΕΒΕΑ

Δράση 2: Δημιουργία Δικτύου "Πράσινων Επιχειρηματικών Αγγέλων" (Green Business Angels)

Δράση 3: Περιβαλλοντικό mentoring (αξιοποίηση της εμπειρίας από επιχειρήσεις που έχουν ήδη υψηλή περιβαλλοντική επίδοση)

Δράση 4: Δημιουργία και ανάπτυξη διαδικτυακής πύλης: "Πράσινη Πύλη των ΜΜΕ"
Πηγή: skai.gr