Αντίθετες 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις με την εκτός σχεδίου δόμηση εντός περιοχών Natura 2000

Κώδωνα κινδύνου κρούουν δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις για τις συνέπειες που θα έχει στην προστασία των ελληνικών οικοσυστημάτων η ενδεχόμενη απόρριψη της διάταξης για την εκτός σχεδίου δόμηση εντός προστατευόμενων περιοχών, η οποία περιλαμβάνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη βιοποικιλότητα.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS υποστηρίζουν ότι αυτό το ενδεχόμενο «θα αποτελέσει ιστορική ντροπή για την κοινοβουλευτική ζωή της χώρας».

Το νομοσχέδιο, το οποίο ήρθε σήμερα προς συζήτηση στην αρµόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, θέτει όριο αρτιότητας στις περιοχές Natura- που καλύπτουν περίπου το 25% της επικράτειας- τα δέκα στρέμματα. Έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος επειδή, όπως υποστηρίζουν, «µε τη γενική αύξηση της αρτιότητας των οικοπέδων από τα τέσσερα στα δέκα στρέμματα, ουσιαστικά μηδενίζεται η ήδη υποτονική, λόγω ύφεσης, οικοδομική δραστηριότητα».

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν ότι το δικαίωμα για διάσπαρτη δόμηση με μόνο κριτήριο την ιδιοκτησία τεσσάρων στρεμμάτων γης, που με τις ισχύουσες παρεκκλίσεις μπορούν να μειωθούν σε 750 τ.μ., έχει υποβαθμίσει το σύνολο της ελληνικής υπαίθρου, έχει κατακερματίσει σημαντικά οικοσυστήματα και έχει δώσει κίνητρο για καταπατήσεις και δασικούς εμπρησμούς. Εκτιμούν, επίσης, ότι ακυρώνει οποιαδήποτε προσπάθεια για σωστό σχεδιασμό που τώρα πλέον καθίσταται επιτακτικός, για την ολοκληρωμένη προστασία της βιοποικιλότητας και την καλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, και δημιουργεί την αίσθηση ότι «όπου γης, οικόπεδο!».

Υπογραμμίζουν ότι η επίμαχη διάταξη, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, αποτελεί μία αυτονόητη και ελάχιστη ρύθμιση για τις περιοχές Natura 2000, οι οποίες έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες, με βάση το κοινοτικό δίκαιο (οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΚ).

Θεωρούν ως μόνη λύση την ολοκληρωτική κατάργηση της νομοθεσίας, που επιτρέπει την εκτός σχεδίου δόμηση και τις παρεκκλίσεις, με παράλληλη μέριμνα για τις οποιεσδήποτε αδικίες και έγκριση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού (Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και Σχέδια Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης), που εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν, τέλος, «τον πρωθυπουργό να λάβει σαφή θέση για το θέμα και να κάνει πράξη τη χθεσινή δήλωσή του ότι "η Ελλάδα αλλάζει". Η συνέχιση της χαοτικής κατάστασης που προκαλεί για τον φυσικό χώρο η εκτός σχεδίου δόμηση θα αποτελέσει απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν θα αλλάξει, χωρίς στιβαρή πολιτική βούληση.»
Πηγή: skai.gr