NATURA: Συμβιβαστική λύση για την οικιστική δράση

Συμβιβαστική λύση για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις και διαφωνίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την έκταση που επιτρέπεται η οικοδόμηση σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA, παρουσίασε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Η συμβιβαστική πρόταση διατηρεί το δικαίωμα όσων κατέχουν σήμερα 4 στρέμματα να οικοδομήσουν, αλλά από την ψήφιση του νόμου και μετά το δικαίωμα θα το έχουν μόνον όσοι κατέχουν οικόπεδα έκτασης 10 στρεμμάτων.

Η ρύθμιση αυτή δεν έγινε δεκτή από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ορισμένοι εκ των οποίων άσκησαν έντονη κριτική για τους χειρισμούς και τις προτάσεις της κ. Μπιρμπίλη και δεν φάνηκαν ικανοποιημένοι ώστε να κάμψουν τις αντιρρήσεις τους.

Ο Γιάννης Βούρος (Β΄ Αθηνών) τόνισε χαρακτηριστικά ότι "καλή είναι η οικολογία αλλά δεν πρέπει να καταντά οικολαγνεία", ενώ πρόσθεσε ότι "δεν μπορεί να σκέφτεται που θα γεννήσει ένας πελεκάνος και ένα αναπτυξιακό σχέδιο να τινάζεται στον αέρα". Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης (Κοζάνης),ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι άδικο και δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο για όλες τις περιοχές NATURA.

Έντονη ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή Ζακύνθου Δημήτρη Βαρβαρίγου, ο οποίος, κατά πληροφορίες, είπε απευθυνόμενος στην υπουργό Περιβάλλοντος: "Δεν μας ακούτε και δεν μας λαμβάνεται υπόψη σας. Δεν μας θεωρείτε συμμάχους και μας έχετε στην λογική της ομηρίας".

Ωστόσο δεν έλειψαν και οι απόψεις που υποστήριξαν την αρχική πρόθεση της κ. Μπιρμπίλη η ρύθμιση για τα 10 στρέμματα να ισχύσει και για τα υπάρχοντα οικόπεδα. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ετέθη μεταξύ άλλων από τους βουλευτές Τρικάλων Σούλα Μερεντίτη και Χρήστο Μαγκούφη και το ζήτημα του τρόπου και των προϋποθέσεων με τους οποίους καθορίστηκαν οι ζώνες NATURA, αλλά η υπουργός Περιβάλλοντος επεσήμανε ότι αυτό έχει πια γίνει δεκτό από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν.

Πριν από την συνεδρίαση του ΚΤΕ έγινε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, η διευθύντρια της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλης Καρχιμάκης και ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Έξαρχος, όπου, κατά πλη8ροφορίες, αποφασίστηκε η συμβιβαστική πρόταση που παρουσίασε η κ. Μπιρμπίλη στους βουλευτές. 

Τέλος.δέκα περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν να καταργηθεί η νομοθεσία που επιτρέπει την εκτός σχεδίου δόμηση και τις παρεκκλίσεις ακόμα και στα 4 στρέμματα. Καλούν επίσης τον πρωθυπουργό να λάβει σαφή θέση.
Πηγή: skai.gr