Κλείσιμο

Διαψεύδονται πληροφορίες για παράταση των διαπραγματεύσεων

Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Μαρί Οκάμπε διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε από τους ηγέτες του πλανήτη να παραμείνουν στην Κοπεγχάγη λόγω του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Από την πλευρά του, ο ιάπωνας πρωθυπυργός Γιουκίο Χατογιάμα ζήτησε  την Παρασκευή κατά την διάρκεια της Διάσκεψης για το Κλίμα της Κοπεγχάγης μία πολιτική συμφωνία "δυνατή", ακόμα κι αν "δεν είναι απαραιτήτως τέλεια".

Ο Χατογιάμα μίλησε για έλλειψη "τιμής" στην περίπτωση που οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων φύγουν από την Κοπεγχάγη χωρίς να έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

"Αυτό που περιμένει ο κόσμος από εμάς είναι να καταλήξουμε σε μία δυνατή, πολιτική συμφωνία, ακόμα κι αν δεν είναι απαραιτήτως τέλεια", επεσήμανε.

"Είναι ιδιαίτερα σημαντικό κάθε χώρα να αφήσει στην άκρη τον εγωισμό της ώστε να δουλέψουμε μαζί για το καλό των παιδιών και εγγονιών μας", πρόσθεσε ο Χατογιάμα.

Η Ινδία από την μεριά της μέσω του πρωθυπουργού της Μονμοχάν Σινγκ ζήτησε σήμερα να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα και το 2010, λέγοντας ότι η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης μπορεί να κριθεί ανεπαρκής για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε στην Διάσκεψη της Κοπεγχάγης έτοιμος να "κάνει θυσίες" και να βοηθήσει οικονομικά τις πιο φτωχές χώρες προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία για το κλίμα.

"Είναι κάτι το οποίο δεν έχω πει ποτέ στην χώρα μου, ούτε στο λαό μου, ούτε στο κοινοβούλιο, ούτε καν στην ομάδα μου που βρίσκεται εδώ μαζί μου, αλλά αν είναι απαραίτητο να κάνουμε μία θυσία, η Βραζιλία είναι διατεθειμένη να βάλει χρήματα στο τραπέζι για να βοηθήσει τις άλλες χώρες", δήλωσε ο Σίλβα ενώπιον 120 ηγετών.

"Στη Βραζιλία δεν είχαμε οικονομική ανάπτυξη για έναν αιώνα, την ώρα που άλλες χώρες αναπτύσσονταν. Εχουμε ακόμα φτωχούς, η Κίνα, η Ινδία έχουν ακόμα φτωχούς. Αλλα αυτό που επιθυμούμε είναι να συνεργαστούμε, πλούσιοι και φτωχοί", πρόσθεσε.

Ο σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου εκτίμησε σήμερα ότι είναι απαραίτητο κάθε απόφαση που θα ληφθεί στην Κοπεγχάγη και που θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση πετρελαίου να συνοδεύεται από μέτρα "που θα έχουν στόχο να μειώσουν τις επιπτώσεις" στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, σύμφωνα με ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα.

"Στόχος μας (...) είναι να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας", πρόσθεσε ο Αλι αλ Νουαΐμι στην εφημερίδα αλ Χαγιάτ.

Εκτιμώντας ότι "θα χρειαστούν 100 χρόνια προτού οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας μπορούν να καλύπτουν το 30% ή το 40% των παγκόσμιων αναγκών", υπογράμμισε ότι "ο κόσμος πρέπει να αναπτυχθεί και αυτό δεν είναι δυνατό χωρίς ενέργεια".

Σημειώνεται ότι άποψε Παρασκευή στις 23:00, η τηλεόραση του ΣΚΑΪ προβάλει το εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ του National Geographic, με τίτλο "Έξι βαθμοί Κελσίου θα αλλάξουν τον κόσμο".

Απαντά στα ερωτήματα πως επιδρά η αύξηση της θερμοκρασίας και πως θα είναι ο πλανήτης τα επόμενα εκατό χρόνια.

Διαβάστε το blog του ΣΚΑΪ για την Κοπεγχάγη.
Πηγή: skai.gr