Άνοιξε ο φάκελος "πυρκαγιές" από το ΣΚΑΪ

Την πρώτη μεγάλη δημόσια τηλεοπτική συζήτηση με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας, η τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο Αλέξης Παπαχελάς άνοιξε τον φάκελο "Μεγάλες πυρκαγιές", διευθύνοντας πολύπλευρη συζήτηση.

Συμμετείχαν οι σημαντικότεροι ειδικοί σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, επιστήμονες, πολιτικοί και άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

"Δεν μάθαμε τίποτα από το 2007 και δεν μπορούμε να χτίζουμε μέσα στα δάση, καθώς το πεύκο αποτελεί εύλεκτο υλικό", τόνισε ο δασολόγος Γαβριήλ Ξανθόπουλος.

"Οι πυρκαγιές στη χώρα μας είναι αναπόφευκτες", υπογράμμισε ο Κώστας Συνολάκης καθηγητής Φυσικών Καταστροφών.

"Το φαινόμενο των πυρκαγιών θα ενταθεί, λόγω της κλιματικής αλλαγής" προέβλεψε ο Δημήτρης Καραβέλας Διευθυντής του WWF Ελλάς.

"Για υποστελεχωμένη Δασική Υπηρεσία η οποία δεν ασχολείται με την πρόληψη των πυρκαγιών, αλλά με αποχαρακτηρισμούς", έκανε λόγο ο Φώτης Καλαχάνης διοικητής του Κέντρου Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Να δημιουργηθεί ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος, πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο να πάρει όλες τις σχετικές αρμοδιότητες από τα άλλα υπουργεία.

Σε πολιτικά πρόσωπα και στην κυβέρνηση που είχε δηλώσει έτοιμη να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, επέρριψε τις ευθύνες, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Την ευθύνη για την κατεδάφιση των αυθαίρετων την έχει η Νομαρχία, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελος Μπαλτάς, ενώ διευκρίνισε ότι από το 2007 και μετά δεν χτίστηκε αυθαίρετο στα καμένα.

Απαντώντας στον κ. Μπαλτά, ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής τόνισε ότι σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η καταγραφή, η επιβολή προστίμου και η κατεδάφιση αυθαιρέτων είναι αρμοδιότητα του δασαρχείου και της περιφέρειας.
Πηγή: skai.gr