Μικρές ανεμογεννήτριες στις ταράτσες

Το φιλόδοξο στόχο η δεκαετία 2010 – 2020 να γίνει η δεκαετία του ανέμου και να φτάσει τα 9.000 – 10.000 MW από αιολική ενέργεια, από τα 1.000 σήμερα, παρουσίασαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου, στις 15 Ιουνίου.

Πάντως, σύμφωνα με έρευνα του πρώην προέδρου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Δημήτρη Λάλα, ο ρυθμός διείσδυσης της αιολικής ενέργειας στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλός, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα μας δε θα καταφέρει να καλύψει το όριο της ΕΕ για τις ΑΠΕ παρά μόνο σε 80 χρόνια. "Δεν μπορεί χώρες με χαμηλότερη ένταση ανέμων από την Ελλάδα να έχουν δεκαπλασιάσει τα τελευταία χρόνια την παραγωγή ενέργειας από αιολικά", σημείωσε ο κ. Λάλας.

Ο κ. Κ. Φαϊτατζόγλου, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΕΤΑΕΝ, έριξε στο τραπέζι τη δυνατότητα να τοποθετηθούν μικρές ανεμογεννήτριες σε οικίες ή άλλα κτίρια μέχρι 150 KW – κυρίως στα νησιά- για την κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών, ιδέα την οποία ο επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμας χαρακτήτισε "εξαιρετική".

Για να γίνει κάτι τέτοιο, ο κ. Φαϊτατζόγλου ζήτησε μεταξύ άλλων την απαλλαγή των ανεμογεννητριών από τη διαδικασία Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων και την καταβολή ΦΠΑ.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παν. Παπασταματίου ανακοίνωσε την κατάθεση στην ΡΑΕ αίτησης για την έγκριση του "σχεδίου 3Χ3", ενός σχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία τριών μικρών αιολικών πάρκων σε Υμηττό, Πεντέλη και Πάρνηθα, αποτελούμενα από τρεις ανεμογεννήτριες το καθένα.

"Χαίρομαι γιατί το περιβάλλον βρίσκεται ψηλά στις ατζέντες όλων των κομμάτων και αποτελεί κριτήριο ψήφου για τις ευρωεκλογές", τόνισε ο κ. Δήμας, υπογραμμίζοντας ότι "ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας χαμηλού άνθρακα".

Σχολιάζοντας τις αντιπαραθέσεις που έχουν δημιουργηθεί για θέματα αισθητικής και τοπίου, ανέφερε ότι και στη Δανία (όπου η αιολική ενέργεια είναι πολύ ανεπτυγμένη) υπήρχαν αντιδράσεις κατοίκων, οι οποίες ξεπεράστηκαν με υπομονετικό διάλογο και προσπάθεια να συμμετέχουν οι τοπικές κοινότητες στο έργο.


Πηγή: skai.gr