Ποια είναι η πραγματική Μόνα Λίζα;

Είναι ένα ερώτημα που έχει ταλανίσει πολλούς ανθρώπους. Ποια είναι η πραγματική Μόνα Λίζα; Γερμανοί ιστορικοί πιστεύουν τώρα ότι μπορούν να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά της.

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης εικάζουν ότι το πρόσωπο στον πιο διάσημο πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι είναι η σύζυγος ενός Ιταλού εμπόρου του 16ου αιώνα.

Σε μια βιβλιοθήκη ανακάλυψαν σημειώσεις σε χειρόγραφο, οι οποίες, όπως λένε, δίνουν εν μέρει τουλάχιστον απάντηση στο αίνιγμα.

Ένα χαμόγελο, ίσως το πιο διάσημο του κόσμου. Το μυστήριο της Μόνα Λίζα ταλανίζει επί αιώνες τους ιστορικούς της τέχνης.

Για την ταυτότητά της έχει διατυπωθεί η εικασία ότι στον πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι απεικονίζεται ενδεχομένως η ερωμένη του, η μητέρα του ή ακόμη και ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

Η Λίζα Τζεραρντίνι, σύζυγος ενός εύπορου εμπόρου από την Φλωρεντία, του Φραντσέσκο ντελ Τζιοκόντο, εθεωρείτο επί μακρόν το πιο πιθανό μοντέλο για τον πίνακα.

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία υποστηρίζουν ότι οι σημειώσεις στο περιθώριο ενός βιβλίου του 16ου αιώνα επιβεβαιώνουν ότι η Λίζα ντελ Τζιοκόντο ήταν όντως το μοντέλο του καλλιτέχνη.

Διατυπώθηκαν πολλές εικασίες σχετικά με το ποια μπορεί να ήταν η Μόνα Λίζα. Σύμφωνα με την πιο ακραία εκδοχή, ήταν ο ίδιος ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο οποίος απεικόνισε τον εαυτό του με αυτό το μαγικό χαμόγελο, με ειρωνικό και παιχνιδιάρικο τρόπο.

Οι σημειώσεις εμπεριέχονται σε βιβλίο που ανήκε στον Αγκουστίνο Βεσπούτσι, αξιωματούχο και φίλο του ντα Βίντσι από τη Φλωρεντία.

Έγραψε ότι ο ντα Βίντσι φιλοτεχνούσε ένα πορτραίτο της Λίζα ντελ Τζιοκόντο. Οι σημειώσεις του έχουν ημερομηνία Οκτωβρίου 1503, ακριβώς την ίδια ημερομηνία, κατά την οποία εικάζεται ότι ο ντα Βίντσι ζωγράφιζε το πορτραίτο.

Αυτό επιβεβαιώνει τις υποψίες πολλών στην Ιταλία. Εκεί η Μόνα Λίζα ήταν πάντοτε γνωστή ως Τζιοκόντα, από το όνομα μιας γυναίκας που ήταν κάτι παραπάνω από ένα ψυχρό και μοναχικό, υπέροχο έργο τέχνης.
Πηγή: Πηγή: BBC, επιμέλεια, Γ. Γεωργίου - Δ. Θωμάς