Ζορμπά: Υπόλειμμα αποικιοκρατίας η δήλωση Φίσερ για τα γλυπτά του Παρθενώνα

«Υπολείμματα της αποικιοκρατίας» που «αγνοούν τη διεθνή συζήτηση» και τις διακηρύξεις της Unesco χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά την δήλωση του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν νόμιμη ιδιοκτησία των επιτρόπων του Μουσείου και δεν ανήκουν στην Ελλάδα.

Σε δήλωση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η κ. Ζορμπά υποστηρίζει πως η δήλωση του Χάρτβιχ Φίσερ υποβαθμίζει την πολιτισμική κληρονομιά σε «αγοραπωλησία», αντί για ανεκτίμητη οικουμενική αξία.

Η υπουργός αποκάλεσε την άποψη του κ. Φίσερ «διαμετρικά αντίθετη» με τις απόψεις που επικρατούν σήμερα στο «διεθνές πεδίο του πολιτισμού», επικαλούμενη ειδικά την βασική αρχή περί «ακεραιότητας» ενός μνημείου, που προβλέπει η Σύμβαση της Unesco του 1972.

«Η Ελλάδα είναι ο γενέθλιος τόπος των Γλυπτών του Παρθενώνα, η Αθήνα είναι η πόλη τους, η Ακρόπολη και το Μουσείο της είναι ο φυσικός τους χώρος», προσέθεσε.

Στην επίμαχη συνέντευξή του στα «Νέα» ο κ. Φίσερ ξεκαθαρίζει πως τα γλυπτά δεν θα επιστραφούν ούτε θα δανειστούν για οποιοδήποτε διάστημα στην Αθήνα, καθώς το Βρετανικό Μουσείο δεν δανείζει οτιδήποτε σε όποιον δεν αναγνωρίζει την ιδιοκτησία.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ