Μαγευτικό ψηφιδωτό ήλθε στο φως στην Αμφίπολη

Ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό δαπέδου που απεικονίζει άρμα σε κίνηση, με έναν άνδρα οδηγό και ψυχοπομπό τον θεό Ερμή, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στον Τύμβο Καστά της αρχαίας Αμφίπολης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο γενειοφόρος οδηγός του άρματος φέρει στεφάνι δάφνης, ενώ ο Ερμής, που στέκεται μπροστά του, φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρχαιολόγων, το γεγονός ότι ο Ερμής απεικονίζεται ως ψυχοπομπός ενισχύει την εικασία πως ο ένοικος του τάφου είναι άνδρας.

Ο στεφανωμένος άνδρας

Το ψηφιδωτό είναι κατασκευασμένο από μικρά βότσαλα, λευκού, μαύρου, γκριζωπού, μπλέ, κόκκινου και κίτρινου χρώματος.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, η παράσταση διακρίνεται για την εξαίρετη τέχνη στην απόδοση των λεπτομερειών των χαρακτηριστικών, τόσο των μορφών, όσο και των αλόγων, όπως και για την αρμονία των χρωμάτων.

Ο ψυχοπομπός Ερμής

Το εντυπωσιακό ψηφιδωτό στολίζει το δάπεδο της δεύτερης αίθουσας του ταφικού μνημείου και βρέθηκε πίσω από τις δύο Καρυάτιδες, μετά από την αφαίρεση χωμάτων που κάλυπταν το χώρο. Έχει διαστάσεις 4,5 μ. πλάτος επί 3 μ. μήκος.

Το ψηφιδωτό δάπεδο δεν έχει αποκαλυφθεί στο σύνολό του, καθώς η ανασκαφή είναι ακόμη σε εξέλιξη στο ανατολικό και δυτικό του τμήμα.



Το εύρημα φέρει φθορά σε σχήμα κύκλου στο κέντρο του, με διάμετρο 80 εκατοστών, που δεν στερεί όμως τίποτα από την ομορφιά του. Κατά τις επόμενες ημέρες θα γίνουν εργασίες συγκόλλησης και αποκατάστασής του, προκειμένου να συντεθεί, στο μέτρο του δυνατού, η συνολική εικόνα της παράστασης.

Η νέα, εντυπωσιακή ανακάλυψη έρχεται καθώς οι ερευνητές προχωρούν με τα έργα στήριξης της τρίτης αίθουσας του τάφου και προχωρούν προς τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο.


Τα δύο λευκά άλογα του άρματος


Η διακόσμηση γύρω από το ψηφιδωτό

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Βαλαβάνης δήλωσε ότι το ψηφιδωτό καταδεικνύει τη μοναδικότητα του τάφου και επιβεβαιώνει τη χρονολόγηση του στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα.

Ανέφερε ότι δεν έχει βρεθεί ψηφιδωτό αυτού του μεγέθους σε μακεδονικό τάφο και η απεικόνιση δείχνει το κύρος του προσώπου που είναι θαμμένο εκεί.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ