Πολυήμερα έργα στήριξης χρειάζονται στον τρίτο θάλαμο της Αμφίπολης

Σημαντικά έργα υποστήριξης θα χρειαστεί να γίνουν στον τρίτο θάλαμο του μνημείου της Αμφίπολης προτού είναι δυνατό να συνεχιστεί η ασφαλής συνέχιση απομάκρυνσης των χωμάτων που γεμίζουν το χώρο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.

Οι ερευνητές έκριναν πως ο τρίτος θάλαμος χρειάζεται ισχυρότερα μέτρα αντιστήριξης και υποστύλωσης σε σχέση με τους δύο προηγούμενους, με έμφαση να δίνεται στους τοίχους και τη στήριξη του θόλου. Ειδικά για το θόλο αναφέρεται πως βρίσκεται σε κατάσταση «οριακής ισορροπίας».

Το υπουργείο τονίζει μάλιστα πως η εφαρμογή των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης θα απαιτήσει «αρκετές μέρες εργασίας», χωρίς να προσδιορίζει ακριβώς τη διάρκεια των έργων.

Η απομάκρυνση του χώματος «θα γίνεται τμηματικά», κατά περιοχές της επίχωσης, ώστε να καθίσταται εφικτή η ασφαλής προσαρμογή της έδρασης των αντιστηρίξεων.



Όσον αφορά τα χώματα που γεμίζουν το χώρο, το υπουργείο Πολιτισμού σημειώνει πως «σύμφωνα με τις γεωλογικές παρατηρήσεις φαίνεται ότι η επίχωση παραμένει αδιατάρακτη». Σύμφωνα με εικασίες αρχαιολόγων, τα χώματα τοποθετήθηκαν στον τάφο ως προστασία κατά τυμβωρύχων, και εάν όντως η επιχωμάτωση δεν έχει διαταραχθεί, αυτό θα μειώνει το ενδεχόμενο σύλησης.

Σημειώνεται πάντως πως οι αρχαιολόγοι έχουν επανειλημμένα τονίσει πως το αν το τάφος έχει συληθεί ή όχι θα φανεί μόνο μετά το πέρας των ερευνών.



Παράλληλα, το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα 10 νέες φωτογραφίες από τον τάφο και ένα νέο σχεδιάγραμμα, όπου απεικονίζεται η σειρά των τριών θαλάμων, με τις Σφίγγες (1ος) και τις Καρυάτιδες (2ος).








Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ