Τουρκία – Κωνσταντινούπολη: Σκουπιδότοπος βυζαντινός αυτοκρατορικός τάφος

Ένας βυζαντινός αυτοκρατορικός τάφος, η «Κρύπτη της Σηλυβρίας», όχι μόνο έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, αλλά έχει βεβηλωθεί και συληθεί, καταγγέλλει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Επιρρίπτοντας ευθύνες στο δήμο Κωνσταντινούπολης, η εφημερίδα σημειώνει ότι η βυζαντινή κρύπτη και ο γύρω χώρος της έχουν καταληφθεί τα τελευταία χρόνια από δεκάδες άστεγους, ενώ κλέφτες πήραν ακόμη και την πόρτα που έβαλε ο δήμος για να εμποδίσει την είσοδο στην κρύπτη!

Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο τάφος βρίσκεται στη λεγόμενη νεκρόπολη του Θεοδοσίου Β' και ότι στην περιοχή βρίσκονται και άλλες αρχαιότητες τις οποίες λυμαίνονται αρχαιοκάπηλοι κλπ.

Η κρύπτη, η οποία πιστεύεται ότι είναι εποχής του 4ου μ.Χ. αιώνα επί αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β', ανακαλύφθηκε το 1988, αναστηλώθηκε από το δήμο και έγιναν πρόχειρες εργασίες συντήρησης των νωπογραφιών και μωσαϊκών στους τοίχους της.

Πολύ γρήγορα όμως, κέντρισε το ενδιαφέρον αρχαιοκαπήλων και κοινών κλεφτών οι οποίοι ξήλωσαν τις πολύτιμες τοπογραφίες και απέσπασαν λίθους και πλάκες από το δάπεδο, καθώς παραμένει αφύλακτη.

Πάντως, το 1993 μερικές από αυτές εντοπίστηκαν και παραδόθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης.
Πηγή: skai.gr