Σε έξι πανεπιστήμια των ΗΠΑ θα παρουσιαστεί το αναστηλωτικό πρόγραμμα των μνημείων της Ακρόπολης

Σε έξι σημαντικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ θα παρουσιαστεί το αναστηλωτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στα μνημεία της Ακρόπολης –και ιδίως η καινοτομική και διεθνώς πρωτοποριακή τεχνική καθαρισμού τής επιφάνειας των μαρμάρων με λέιζερ.

Οι παρουσιάσεις θα γίνουν από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΗΔΛ-ΙΤΕ) και την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), στο πλαίσιο του προγράμματος πανεπιστημιακών διαλέξεων του Ιδρύματος Ωνάση (University Seminars Program).

Σε αυτό το πλαίσιο, θα πραγματοποιηθεί ένας κύκλος έξι διαλέξεων (με τίτλο «The Acropolis Restoration Project and the Laser Application»), από τις 24 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου, σε σχετικά τμήματα (Ιστορίας Τέχνης, Αρχαιολογίας, Αρχιτεκτονικής και Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων), στα πανεπιστήμια Κολούμπια, Γιέιλ, Πενσιλβάνια, Βοστόνης, Ντελάγουερ και Στόνι Μπρουκ.

Οι διαλέξεις θα γίνουν από τη Βασιλική Ελευθερίου, προϊσταμένη της ΥΣΜΑ, και από τον δρ Δημήτριο Άγγλο, από πλευράς ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστήμιου Κρήτης. Στόχος των σεμιναρίων είναι η παρουσίαση του μακρόχρονου έργου αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης και η ανάδειξη της τεχνικής καθαρισμού με λέιζερ, που εφαρμόζεται καθημερινά τα τελευταία 12 χρόνια στο μνημείο και στα γλυπτά του.
Η ερευνητική ομάδα του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, στο Ηράκλειο της Κρήτης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σχεδίασε και κατασκεύασε ένα πρωτοποριακό σύστημα λέιζερ ειδικά για τον καθαρισμό των μαρμάρων. Η καινοτομία έγκειται στην ταυτόχρονη χρήση δύο δεσμών λέιζερ, που επιτρέπει στον συντηρητή να αφαιρεί με ακρίβεια τις επικαθίσεις των ρύπων από την επιφάνεια των γλυπτών, διασφαλίζοντας ότι το αρχικό υπόστρωμα δεν θα αποχρωματιστεί, ούτε θα υποστεί κάποια άλλη ζημιά, και αποκαλύπτοντας παράλληλα τη μοναδική του επιφάνεια.


Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ