«Η κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου καταστρέφει τη γλώσσα και τον πολιτισμό»

«Η κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου καταστρέφει τη γλώσσα και τον πολιτισμό»
Η νεότερη πρόταση του ΥΠΑΝ για τον περιορισμό της ενιαίας τιμής μόνο στα λογοτεχνικά βιβλία και για την πρώτη μόνο έκδοση, δεν αποδέχονται οι εκδότες και κάνουν λόγο για κονιορτοποίηση της ενιαίας τιμής, αλλά και κατ’ επέκταση πλήρη υπονόμευσή της, γιατί είναι ανεφάρμοστη.

Η κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου καταστρέφει τη γλώσσα και τον πολιτισμό είπαν συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοπώλες σε εκδήλωση που οργανώθηκε στο θέατρο "Ακροπόλ", με αφορμή νομοσχέδιο, που καταργεί την ενιαία τιμή του βιβλίου, το οποίο αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι τη νεότερη πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης στην τρόικα για περιορισμό της ενιαίας τιμής μόνο στα λογοτεχνικά βιβλία και για την πρώτη μόνο έκδοση, δεν αποδέχονται οι εκδότες και κάνουν λόγο για κονιορτοποίηση της ενιαίας τιμής, αλλά και κατ’ επέκταση πλήρη υπονόμευσή της, γιατί είναι ανεφάρμοστη.

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι με την υιοθέτηση της πρότασης περί κατάργησης της ενιαίας τιμής βιβλίου, επί της ουσίας εξυπηρετεί τους ισχυρούς ξένους εκδοτικούς οίκους και διευκολύνει τη δημιουργία ολιγοπωλίων, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται από τις θέσεις της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα και άφησε να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσει το μέτρο αν έρθει στη Βουλή. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα, η οποία είπε ότι βρίσκεται "δίπλα στην προσπάθεια της διατήρησης της ενιαίας τιμής του βιβλίου γιατί υπερασπίζεται την ελληνική γλώσσα", ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης στο χαιρετισμό που απέστειλε δήλωσε ότι θεωρεί "άσκοπη μια τέτοια κίνηση που θα φέρει ανατροπή στην αγορά βιβλίου".

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης τόνισε ότι το κόμμα του "στηρίζει τη διατήρηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου και αυτό θα πράξει και στη Βουλή", ενώ σημείωσε ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης "έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα".

Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός σημείωσε ότι μέτρο ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και ότι η ενιαία τιμή του βιβλίου θεσμοθετήθηκε στη Γαλλία το 1982 από τον Ζακ Λανγκ. "Σήμερα στη Γαλλία επεκτείνουν το μέτρο, με ενίσχυση μικρών σημείων πώλησης και περιορισμούς στην αδηφαγία του εκτοπλασματικού Amazon" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη μιλώντας για την ενιαία τιμή του βιβλίου τόνισε: "Η υπόθεση της ενιαίας τιμής του βιβλίου είναι εξαιρετικά σημαντική. Η κατάργησή της σημαίνει την καταστροφή πάρα πολλών βιβλιοπωλείων, το κλείσιμο πολλών εκδοτών και βεβαίως και την καταστροφή των συγγραφέων. Υπάρχει μία πρόταση να εξαιρεθούν τα λογοτεχνικά".

"Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να καταγγείλουμε την κυβέρνηση διότι προτίθεται να εφαρμόσει την κατάργηση του νόμου της ενιαίας τιμής του βιβλίου με όλες τις καταστροφικές συνέπειες που συνεπάγεται αυτή η πράξη. Από την κατάργηση της τιμής θα ζημιωθεί όλος ο χώρος του βιβλίου, είτε είναι συγγραφείς, είτε είναι εκδότες, είτε βιβλιοπωλεία, αλλά και το αναγνωστικό κοινό, γιατί θα στερηθεί βιβλία ειδικού βάρους. Οι εκδότες θα συρρικνωθούν και θα εκδίδουν τα λεγόμενα best sellers" είπε ο εκδότης και πρόεδρος της Ένωσης ελληνικού βιβλίου Θάνος Ψυχογιός.

Καλώντας τους βουλευτές της συμπολίτευσης να καταψηφίσουν τον συγκεκριμένο νόμο και κάνοντας λόγο για «ιδεοληψία που δεν ξέρει για ποιο λόγο γίνεται», ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης σημείωσε: «Με ολλανδικό γάλα μπορούμε να ζήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να μάθουμε ελληνικά με αγγλόφωνα βιβλία».
Πηγή: skai.gr