Η «Μηχανή Άμλετ» σήμερα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών


Με συνεχείς αναφορές στην σαιξπηρική δραματουργία, σε έργα της ευρωπαϊκής γραμματείας, αλλά και στην ευρωπαϊκή Ιστορία, η «Μηχανή 'Αμλετ» (Hamletmachine) «βυθίζεται στις προσδοκίες και τις απογοητεύσεις της Ιστορίας». Οι deviant GaZe επέλεξαν να δημιουργήσουν μια βαθιά πολιτική παράσταση, ελπίζοντας να προκαλέσει συζήτηση, διάλογο και πεδίο προβληματισμού.

Έργο πυκνό, αποσπασματικό, αινιγματικό, χωρίς αυτόνομους χαρακτήρες, η «Μηχανή 'Αμλετ» που ο Γερμανός θεατρικός συγγραφέας , σκηνοθέτης, ποιητής και δοκιμιογράφος, έγραψε το 1977, έχει ως αφετηρία τον 'Αμλετ του Σαίξπηρ αλλά πρέπει να εξεταστεί με τους όρους του μεταδραματικού θεάτρου.

Η παράσταση έχει τη μορφή human installation , ένα ζωντανό γλυπτό σε διαρκή μεταμόρφωση. Οι μινιμαλιστικές επιλογές όσον αφορά την σκηνική εικόνα ,η άρνηση χρήσης σκηνογραφίας, φωτισμών και άλλων μέσων που πολλές φορές λειτουργούν ως «αισθητικά δεκανίκια» βασίζονται- σύμφωνα με τον Γιώργο Ζαμπουλάκη- στην πίστη ότι «τα πρωτογενή υλικά του θεάτρου -σώμα, ενέργεια, φωνή, μεταμόρφωση- αρκούν για να δημιουργήσουν την συναισθητική όσμωση ηθοποιού και θεατή».

Το έργο ανέβηκε το χειμώνα για μικρό χρονικό διάστημα στο Camp της Πλατείας Κοτζιά και έλαβε πολύ καλές κριτικές, και για τη σκηνοθετική του πρόταση και για την ερμηνεία της Μαριάννας Δημητρίου. «Η παράσταση δημιούργησε ένα πεδίο διαλόγου που προέκυψε από την ίδια την εμπειρία των θεατών. Δεν περιμέναμε τίποτα αλλά ελπίζαμε ότι η επιλογή μιας συναισθητικής, αλογικής προσέγγισης του κειμένου, δυνητικά εμπεριέχει δύναμη που ο καθένας χρειάζεται για να αντιμετωπίσει το παράλογο τώρα», καταλήγει ο σκηνοθέτης .

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για παιδιά κάτω των 15 ετών .
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ