ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Οι Έλληνες του πνεύματος και της Τέχνης – Η νέα μεγάλη παραγωγή του ΣΚΑΪ

Οι Έλληνες που αγαπήσαμε, οι Έλληνες που μας έδειξαν το δρόμο. Η νέα παραγωγή του ΣΚΑΪ που κάνει πρεμιέρα στις 28 Νοεμβρίου,  έρχεται να θυμίσει ότι στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα έζησαν, δημιούργησαν και μεγαλούργησαν κάποιοι Έλληνες οι οποίοι συνεχίζουν να μας κάνουν υπερήφανους σε όλο τον κόσμο.

 
«Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης», η νέα παραγωγή του ΣΚΑΪ που κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στις 23.15 στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Οι Έλληνες που αγαπήσαμε, οι Έλληνες που μας έδειξαν το δρόμο. Η νέα παραγωγή του ΣΚΑΪ έρχεται να θυμίσει ότι στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα έζησαν, δημιούργησαν και μεγαλούργησαν κάποιοι Έλληνες οι οποίοι συνεχίζουν να μας κάνουν υπερήφανους σε όλο τον κόσμο.

Δύο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ένα Λένιν, ένα Όσκαρ, παγκόσμια αναγνώριση και βέβαια, μουσικές εξαίσιες ενός αθέατου θιάσου, όπως θα έλεγε και ένας από αυτούς τους μεγάλους Έλληνες, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, τραγούδι και ποίηση, ζωγραφική και πεζογραφία, η συναρπαστική αναζήτηση μιας «Ιθάκης» μέσα από τις γνωστές ,αλλά και άγνωστες πτυχές της ζωής των θρυλικών εκείνων δημιουργών.

Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Κωνσταντίνος Καβάφης, Γιάννης Ρίτσος, Νίκος Καζαντζάκης Μαρία Κάλλας, Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Μελίνα Μερκούρη, Βασίλης Τσιτσάνης.

Μέσα από τη μοναδική αυτή σειρά δέκα αφιερωμάτων, οι τηλεθεατές θα γίνουν μάρτυρες των κορυφαίων στιγμών τους, μα και των δοκιμασιών τους. Θα δουν εικόνες και θα ακούσουν ήχους από μια Ελλάδα άλλων χρόνων, θα αναβιώσουν ατμόσφαιρες και εποχές μέσα από τις μαρτυρίες όλων όσοι έζησαν τις θρυλικές αυτές μορφές από κοντά, μέσα από σπάνιο και ανέκδοτο οπτικοακουστικό υλικό, και περιπλανήσεις στις πατρίδες των παιδικών τους χρόνων, αφηγήσεις και καταθέσεις πάνω στο έργο και την προσωπικότητα, πάνω στον δημιουργό, πάνω στον ίδιο τον άνθρωπο του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου, που άφησε ένα βαθύ, ανεξίτηλο αποτύπωμα όχι μόνον μέσα στο χρόνο αλλά και στις καρδιές μας.

Στο πρώτο επεισόδιο : ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ

Είναι ένα πρόσωπο από αυτά που φαίνεται σαν η δύναμη της βαρύτητας να ασκείται πάνω τους πιο έντονα απ' ό,τι στα άλλα πλάσματα γύρω τους. Βλοσυρός συνήθως στις φωτογραφίες, ο σοβαρός κύριος της ελληνικής ποίησης, ο πρέσβης Γιώργος Σεφέρης, εμπνέει δέος και σεβασμό, ενέπνεε πάντα, και ενώ ήταν νεότατος, ακόμα και στους ομότεχνούς του.
Πώς ένα ωριαίο πορτρέτο του μπορεί να βοηθήσει το έργο του και τους δυνητικούς αναγνώστες του να απελευθερωθούν από τέτοιες σχηματικές αντιλήψεις που συνήθως εμποδίζουν την ελεύθερη μεταξύ των δύο επικοινωνία ; Ήταν ο Σεφέρης πραγματικά αυτός ο απρόσιτος σοβαρός κύριος που από νεαρός έδειχνε ήδη κατά κάποιο τρόπο μεσήλικας; Ήταν ένας άκαμπτος στη συμπεριφορά διπλωμάτης; Κάποιος με απόλυτο έλεγχο της ζωής και των κανόνων της;

Το πορτρέτο έρχεται να ορίσει νέα αφετηρία στην ανάγνωση του προσώπου "Σεφέρης" και να προτείνει αυτή την αφετηρία σαν θεμέλιο μιας σχέσης των θεατών με την ποίησή του. Με παρουσιαστή τον Γιώργο Κιμούλη, η σειρά ξεδιπλώνεται πάνω σε ένα χάρτη πόλεων και τόπων που δεν επιστρατεύονται για λόγους αναπαράστασης του πραγματικού ταξιδιού ζωής του Σεφέρη. Επιστρατεύονται ως ορόσημα στη διαμόρφωση μιας κοσμοπολίτικης συνείδησης που χαρακτηρίζει τον ποιητή, η οποία είναι ο δίαυλος απ' όπου φτάνουν σ' αυτόν οι τόσο σημαντικές έξωθεν επιρροές και που λειτουργεί επίσης ως ρυθμιστής μιας σχέσης μέτρου με τον ελληνικό κόσμο, την περίφημη ελληνικότητα.

Σμύρνη, Αθήνα, Παρίσι, Αλεξάνδρεια, Λονδίνο, το οικογενειακό σπίτι - "πληγή" στην Πλάκα, το γραφείο στο Υπουργείο Εξωτερικών, οι εξοχές του Πόρου και της Αίγινας, η Κύπρος υπάρχουν ως μια διαδοχή εμπειριών ταυτισμένων απόλυτα με την εκάστοτε ποιητική του παραγωγή.