Στο Λονδίνο η ελληνική «Μαθητιάδα»

Μία ακόμα Ολυμπιακού χαρακτήρα πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Ελλάδα βρήκε πρόσφορο έδαφος και υποστηρικτές στο Λονδίνο, με την ευκαιρία των Αγώνων στη βρετανική πρωτεύουσα.

Οι υπεύθυνοι της «Μαθητιάδας», δηλαδή των Ολυμπιακών Αγώνων για μαθητές γυμνασίου της Ελλάδας και της ομογένειας που πραγματοποιούνται εδώ και δέκα χρόνια στην Πρώτη Σερρών, μετέφεραν στην έδρα των Αγώνων του 2012 τα μηνύματα των νέων του προγράμματος “From Athens to London: Shape Your Future” («Από την Αθήνα στο Λονδίνο: Διαμόρφωσε το μέλλον σου», σε συνέχεια του προγράμματος «Από την Αθήνα στο Πεκίνο»).

Την ημέρα της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2012 ο Ολυμπιονίκης και σημερινός βουλευτής Πύρρος Δήμας και εκπρόσωποι του προγράμματος παρέδωσαν μία ελιά στη λαίδη Μπόργουικ, αντιδήμαρχο Λονδίνου.

Μαζί με την ελιά «μεταφέρθηκαν» επίσης οι ολόθερμες ευχές των νέων για επιτυχημένη διεξαγωγή των Αγώνων, ευγενή άμιλλα, σεβασμό και αλληλεγγύη. Η λαίδη Μπόργουικ τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες που αφορούν στους νέους είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, καθώς η φετινή διοργάνωση έχει ως βασικό σύνθημα το «Έμπνευση για μία γενιά».

Η πορεία και οι στόχοι του προγράμματος παρουσιάστηκαν επίσης στο «Σπίτι των Ελλήνων», που έχει ανοίξει στο Λονδίνο με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων. Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο υπεύθυνος του προγράμματος “From Athens to London”, Κώστας Νοδάρας σημείωσε ότι στη «Μαθητιάδα» του 2009 συμμετείχαν 43 σχολεία της ομογένειας από 39 χώρες, καθώς και ένα σχολείο με Κινέζους μαθητές.

Στόχος της «Μαθητιάδας» είναι η προώθηση των αρχών της Ολυμπιακής ιδέας στους νέους μέσω αθλητικών και πολιτιστικών δρώμενων. Με το πρόγραμμα του οποίου ηγείται ο κ. Νοδάρας οι αρχές αυτές επιχειρείται να προωθηθούν και στο εξωτερικό. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται κατά τη «Μαθητιάδα» και σε παραολυμπιακές δράσεις για τα παιδιά. Ο κ. Νοδάρας τόνισε τον ενθουσιασμό των μαθητών που έχουν συμμετάσχει στους αγώνες και την πολύτιμη ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ μαθητών από την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της «Μαθητιάδας» να μεταδώσει τις αξίες του Ολυμπισμού νέοι από όλη την Ευρώπη καλούνται να γράψουν τα μηνύματά τους για ένα καλύτερο μέλλον στη σελίδα που δημιουργήθηκε ειδικά για αυτό το σκοπό στο www.facebook.com/ShapeUrFuture. Τα αντιπροσωπευτικότερα μηνύματα αφού επιλεγούν από επιτροπή της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων θα παρουσιαστούν από τους ίδιους τους νέους στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο