13η documenta στο Κάσελ: Η σπουδαιότερη έκθεση τέχνης στον κόσμο

H documenta θεωρείται η σπουδαιότερη έκθεση τέχνης στον κόσμο. Γίνεται κάθε πέντε χρόνια στο Κάσελ. Διαρκεί 100 ημέρες και προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Μεθαύριο ανοίγει για 13η φορά.

Επιμελήτρια της φετινής documenta είναι η Αμερικανίδα Κάρολιν Κρίστοφ-Μπαγκάρτζιεφ. Η 55χρονη ιστορικός τέχνης, γεννημένη στο Νιου Τζέρσι, κόρη ενός Βούλγαρου γιατρού και μια Ιταλίδας αρχαιολόγου, θέλει να τα κάνει όλα διαφορετικά σε αυτή την documenta, η οποία ανοίγει επίσημα τις πύλες της για το κοινό το ερχόμενο Σάββατο.

Η Κάρολιν Κρίστοφ-Μπαγκάρτζιεφ

Η έκθεση θα είναι μοιρασμένη στην πόλη όσο ποτέ πριν. Δεν θα υπάρχει ένα κεντρικό σημείο, όπου θα ξετυλίγεται το κουβάρι των προτάσεων των 188 καλλιτεχνών που συμμετέχουν. Για τη φετινή έκθεση έχουν φτιαχτεί ειδικά 160 νέα έργα και για να τα ανακαλύψει όλα αυτά ο επισκέπτης χρειάζεται πολύ χρόνο και ελαφρά παπούτσια.

«Ναι σίγουρα, αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα ο επισκέπτης είναι άνετα παπούτσια, διότι υπάρχουν πάνω από 50 εκθεσιακοί χώροι», τονίζει η γεμάτη ταμπεραμέντο Αμερικανίδα επιμελήτρια.

Η έκθεση δεν έχει πλέον ως κέντρο το μουσείο Fridericianum και τους κοντινούς χώρους αλλά απλώνεται σε ξενοδοχεία, κινηματογράφους, δημόσια κτίρια και πάνω από όλα στο Άουερπάρκ, όπου εκτίθενται γλυπτά και υπάρχουν πάνω από 30 μικρά περίπτερα καλλιτεχνών. Κύριος στόχος της Κάρολιν Κρίστοφ-Μπαγκάρτζιεφ, η οποία πεισματικά αρνούνταν να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο concept, ήταν η ένταξη της φετινής documenta όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στην πόλη. Τελικά υπάρχει πάντως ένας τίτλος ο οποίος είναι «Ρήξη και ανοικοδόμηση»

Οικολογική, φεμινιστική, ενταγμένη στην πόλη

Για την Αμερικανίδα ιστορικό τέχνης, η οποία σπούδασε επίσης στην Πίζα λογοτεχνία και φιλοσοφία, η ρήξη και ανοικοδόμηση υπάρχουν παντού στον κόσμο, κυρίως αυτή την εποχή. Ρήξεις πολιτικές, οικονομικές αλλά και συγκρούσεις σε εμπόλεμες περιοχές όπως είναι στο Αφγανιστάν. Μέχρι εκεί έφτασε η Κάρολιν Κρίστοφ- Μπαγκάρτζιεφ για να επιλέξει τους καλλιτέχνες της και όπως η ίδια λέει:

«Με ενδιέφερε το ταξίδι σε άλλες περιοχές, όπου υπάρχουν παρόμοιες τραυματικές, συγκρουσιακές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα στην Καμπότζη, την Πγιονγιάνγκ, την Καμπούλ».

Στις 100 επόμενες ημέρες θα δούμε γνωστούς καλλιτέχνες όπως τον Γουίλιαμ Κέντριτζ και την Ροζμαρί Τρόκελ αλλά και λιγότερο γνωστούς, όπως την Άννα Μπογκιγιάν από την Αίγυπτο, η οποία έχει ασχοληθεί μεταξύ άλλων και με το έργο του Καβάφη.

Στον κατάλογο των συμμετεχόντων στην 13η documenta, ο οποίος παρουσιάστηκε χθες επίσημα στη δημοσιότητα, διακρίνουμε και τα ονόματα των εικαστικών Χάρις Επαμεινώνδα και Χριστόδουλου Παναγιώτου από την Κύπρο, την γεννημένη στη Ζυρίχη περφόμερ και χορογράφο Αλεξάνδρα Μπαχτσετζή και τον καθηγητή ΜΜΕ και Επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης Νίκο Παπαστεργιάδη.

Η φετινή documenta θέλει να είναι οικολογική, φεμινιστική και πάνω από όλα ενταγμένη στην πόλη. Στόχος της πανάκριβης έκθεσης με συνολικό προϋπολογισμό 24,5 εκατομμυρίων ευρώ είναι να φθάσει το ένα εκατομμύριο επισκέπτες ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Πηγή: Μαρία Ρηγούτσου, Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου