Κάτω τα κόμματα, ζήτω τα χρώματα!

Με σύνθημα «Κάτω τα κόμματα... Ζήτω τα χρώματα!» πραγματοποιήθηκε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος το Μάταλα Φεστιβάλ 2012. Ένα πρωτότυπο μουσικό και εικαστικό ταξίδι στο χρόνο, αφιερωμένο στους...Χίπις.

Το χωριό πολύχρωμα ζωγραφισμένο, γεμάτο μελωδίες και αρώματα υποδέχθηκε περισσότερα από 50.000 άτομα από κάθε γωνιά της γης.

Τόσο οι φημισμένες σπηλιές, που κάποτε «φιλοξένησαν» τον Bob Dylan, τον Cat Stevens και την Janis Joplin, όσο και η γραφική παραλία των Ματάλων γέμισε ασφυκτικά από κόσμο.

Οι συναυλίες ξεκινούσαν από νωρίς το απόγευμα και κρατούσαν ως το επόμενο πρωί, ενώ το κέφι και ο χορός συνεχίζονταν αμείωτα. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που έδωσαν το παρόν, ο Παύλος Παυλίδης με του B – Movies, o Μιχάλης Τζουγανάκης, ο Πάνος Μουζουράκης και η Δέσποινα Ολυμπίου.

Τις εντυπώσεις, ωστόσο, έκλεψαν – και μπορούμε να το πούμε με σιγουριά- η Matala Street Band, μια ομάδα καταξιωμένων Ευρωπαίων μουσικών, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το φεστιβάλ και ο ... Tony Sfinos.

Δημιουργική πινελιά της διοργάνωσης - το εργαστήριο “Art&Paint Workshop” , μαγνήτισε μικρούς και μεγάλους, που κάθε άλλο παρά περιορίστηκαν στον καμβά.



Θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, ένα μεγάλο Hippies Bazaar, ένας χώρος δημιουργίας χειροτεχνιών, εντυπωσιακά παιχνίδια λούνα παρκ , καθώς και η αγορά έργων τέχνης και τοπικών προϊόντων πλαισίωσαν με επιτυχία τη γιορτή.

Επανάσταση με.. λουλούδια

«Στα Μάταλα ξεκίνησε μια επανάσταση χωρίς κέρδος, χωρίς όπλα.. μόνο με τα λουλούδια. Ήμασταν αφιλοκερδώς ιδεολόγοι» μας λέει ο Σπύρος Παναγάκης, ο πιο παλιός χίπης, που ζει σε «έναν όμορφο κόσμο, έναν παράδεισο» - όπως χαρακτηρίζει τα Μάταλα- από τα 15 του χρόνια.

Όταν εμφανίστηκαν οι Χίπις το 1967-8, προϋπήρχε ο πόλεμος του Βιετνάμ και έτσι ξεκίνησε «ένας πόλεμος μέσα στον πόλεμο», μια ιδεολογία, ο χιππισμός, μας εξηγεί.

«Οι Χίπις δεν ήταν αλητήριος κόσμος, ήταν φοιτητόκοσμος, αλλά εκδιώχθηκε από Χούντα, που φοβόταν τη δημοκρατία», τονίζει.

Αν και παραμένει πιστός στον πρότερο τρόπο ζωής των χίπις ο Σπύρος Παναγάκης, απόλυτα ενημερωμένος για τα πολιτικοοικονομικά δρώμενα της χώρας, σχολιάζει: «Η Μέρκελ κοιτάζει την πατρίδα της και εμείς τη δική μας».




Η ανταπόκριση του κόσμου μαρτυρά ότι το Μάταλα Φέστιβαλ έχει έρθει για να μείνει και η σκέψη του δήμου Φαιστού είναι να το μετατρέψει σε θεσμό, ώστε να γνωρίσουν ακόμα περισσότεροι άνθρωποι αυτό το μαγικό μέρος.

Όσοι το χάσατε φέτος..του χρόνου να είστε εκεί!



Μοιράζομαι τις αξίες των hippies.Ό,τι μπορώ να δώσω το δίνω.Την αγάπη μου, τη μουσική μου, το σεβασμό μου στους άλλους", λέει ο Julian από τη Γαλλία, που τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στα Μάταλα.




















Μια εικόνα, χίλιες λέξεις...















Πηγή: Αναστασία Γαβρίλη