Κλείσιμο

Η κορυφαία λογοτέχνης Μέριλιν Ρόμπινσον στο Μέγαρο Μουσικής

Τη ευκαιρία να απολαύσει την πολυβραβευμένη Αμερικανίδα συγγραφέα Μέριλιν Ρόμπινσον έχει το κοινό των Αθηνών, καθώς η περίφημη λογοτέχνης, που μιλάει μέσα από το έργο της για την παγκόσμια κοινότητα, τις παθογένειές της, τις οικουμενικές αξίες και τη σημασία της ανθρώπινης ύπαρξης, θα πραγματοποιήσει μία διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τίτλο «Η Μεγάλη Κοινότητα».

Μοναδική και ακατηγοριοποίητη συγγραφέας, η Μέριλιν Ρόμπινσον έρχεται στην Αθήνα, για να μιλήσει την Τετάρτη 30 Μαΐου (στις 7μμ) στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων του Megaron Plus, για τα θέματα που την απασχολούν έντονα και αποτελούν σταθερά την αφετηρία των μυθιστορημάτων, αλλά και των δοκιμίων και της κριτικής της: η εύθραυστη περιπέτεια των ανθρώπων, η πίστη και η απουσία της, τα μυστήρια που υπερβαίνουν τη γλώσσα, οι σύγχρονες ανησυχίες και εμμονές.

Πληροφορίες

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012
Ώρα έναρξης: 7 μμ.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30
Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Λίγα λόγια για την Μέριλιν Ρόμπινσον

Όταν το 1980, η Μέριλιν Ρόμπινσον (Marilynne Robinson) δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα, το «Housekeeping», ήταν απόλυτα άγνωστη στον λογοτεχνικό κόσμο. Οι New York Times το παρουσίασαν έγκαιρα για να βοηθήσουν, ώστε να μην περάσει απαρατήρητο. Το βιβλίο έγινε κλασικό, κέρδισε την επόμενη χρονιά το βραβείο ΡΕΝ/Hemingway και η Ρόμπινσον το τίτλο της συγγραφέως που επαναπροσδιόριζε την αμερικανική λογοτεχνία της εποχής μας.

Σήμερα, το έργο εκείνο κατατάσσεται σε ένα από τα εκατό καλύτερα της αμερικανικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα. Παρά την επιτυχία και τις δάφνες, θα περνούσαν 24 χρόνια για να γράψει το δεύτερο βιβλίο της, το «Gilead» (Βραβείο Πούλιτζερ και Εθνικό Βραβείο Κριτικών Αμερικής – στα ελληνικά: «Γκίλιαντ – Τόπος της μαρτυρίας», εκδ. Εν πλω) και 4 ακόμα για να κυκλοφορήσει το «Home», (Βραβείο Orange – Στα Ελληνικά: «Στο σπίτι», εκδ. Εν πλω).

Η γραφή της Μέριλιν Ρόνμπινσον έχει μια ευλαβική ποιότητα και μια δύναμη να παρακάμπτει τα στερεότυπα. Μια από τις απολαύσεις που προσφέρουν τα βιβλία της είναι η ικανότητά της να μεταφράζει σύνθετες ιδέες με λέξεις που αποδίδουν τις λεπτές αποχρώσεις τους. Συνδυάζει τη λογοτεχνία με τον φιλοσοφικό στοχασμό και δίνει στον αναγνώστη μια νέα αντίληψη του κόσμου και της ανθρώπινης ύπαρξης όπου η σκληρότητα και η παραβατικότητα, αφήνουν πάντα περιθώρια στην πιθανότητα για έλεος, επιείκεια και ομορφιά.

Γεννημένη στο Άινταχο, το 1943, η Ρόμπινσον ζει τα τελευταία τριάντα σχεδόν χρόνια στην Άιοβα και διδάσκει στο περίφημο Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου της πόλης. Είναι χωρισμένη, έχει δυο γιούς με δικές τους οικογένειες και ζει μια μοναχική ζωή, αν και πιστεύει βαθειά στη δύναμη της κοινότητας: «είναι στη φύση των ανθρώπων να κάνουν καλό ο ένας στον άλλο» λέει, αλλά προσθέτει ότι ευτυχώς στην Άιοβα η λέξη «μοναχικός» έχει θετική σημασία.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.
Πηγή: skai.gr