Κλείσιμο

Κάθε καλλιτεχνική πράξη είναι μια επαναστατική πράξη

Είστε στην διαδικασία να ηχογραφήσετε καινούργιο δίσκο-CD?

Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει μια τεράστια αναμπουμπούλα στην αγορά, στις δισκογραφικές εταιρείες, που αρχικά με κάνει να βγαίνω από την λογική του CD. Όμως κάποια στιγμή θέλω να κυκλοφορήσει, γιατί η δουλειά μου είναι να γράφω τραγούδια και να τα κοινοποιώ στους φίλους της μουσικής μου. Να σου πω την αλήθεια έκανα ένα-δυο τηλέφωνα στην εταιρεία που συνεργάζομαι την Lyra που τώρα πια την έχει ένα άλλο μαγαζί που λέγεται Legend. Οι άνθρωποι μάλλον τρέχουν πανικόβλητοι δεξιά αριστερά. Δεν απάντησαν στις κλήσεις μου και δεν με πολυκόφτει στην τελική που θα βγει ο δίσκος. Το ζητούμενο είναι να κυκλοφορήσει. Πάντως, θα το πω και σε σένα μπας και το ακούσουν οι τύποι κάτω στην Βούλα, ότι είμαι έτοιμος, δεν έχω κανένα κώλυμα, αν και αυτοί δεν αντιδράσουν μέχρι τα Χριστούγεννα, να κτυπήσω άλλη πόρτα.

Τι τραγούδια έχετε συνθέσει?

Τα τραγούδια που έχω ετοιμάσει έχουν φόρμα, attitude και mentality του μπλούζ. Αμφιταλαντεύομαι μεταξύ δύο τίτλων ή «τα μπλουζάκια» ή «ζήσε αργά». Υπάρχουν δυο τραγούδια μου, το ένα λέγεται «σκισμένο μπλουζάκι» και το άλλο «ζήσε αργά» . Ζήσε αργά, μην παθαίνεις πανικό. Η ζωή για όλους ανεξαιρέτως και για τους δυστυχείς σε αυτό τον κόσμο είναι ένα δώρο παρά τις δυσκολίες, τις αντιφάσεις, τις τρέλες και τις ανωμαλίες της. Και εφ’ όσον λοιπόν η ζωή είναι δώρο, ζήσε αργά για να την απολαύσεις.

Το αντίθετο του Live fast die young?

Ακριβώς. Αυτό το συνθηματάκι είναι για μένα μια μεγάλη μπλόφα και μια εφεύρεση των εμπόρων.
Έχετε πει ότι δεν έχει νόημα η αναζήτηση του νοήματος της ζωής?
Το να αναζητάς το νόημα της ζωής είναι μία μεγάλη σαπουνόφουσκα, διότι η ζωή για οποιονδήποτε ζωντανό άνθρωπο είναι σε ροή. Πώς θα της δώσεις έναν ορισμό, την στιγμή που δεν έχεις ζήσει ακόμη το μέλλον σου (;). Άλλο τα όνειρα που κάνουμε για το μέλλον και άλλο το ίδιο το μέλλον. Το νόημα της ζωής του αν μπορεί να το καταλάβει κάποιος, θα το καταλάβει εκείνη την στιγμή που θα φύγει. Ούτε αργά, ούτε νωρίς, εκείνη την στιγμή.

Δηλώσατε ότι η τέχνη δεν είναι αλήθεια αλλά χαρά?

Η τέχνη για μένα είναι μια διαδικασία εις το διηνεκές, δεν σταματάει. Δεν έχω σταματήσει να μελετάω, να γράφω, να εμπνέομαι, να ακούω, να ζωγραφίζω. Συνεπώς είναι κάτι που με βοηθάει να ανακαλύπτω συνέχεια πράγματα, αυτό δεν γίνεται μια και έξω. Η αλήθεια έτσι όπως την έχουμε πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι στο μυαλό μας, εννοούμε ότι είναι μια και μόνη και πάει τελείωσε. Αυτό όμως είναι μια μεγάλη αφαίρεση μέσα στο κεφάλι μας. Η αλήθεια δεν είναι ούτε μία, ούτε μόνη της, είναι πάρα πολλές και τις ανακαλύπτεις συνεχώς. Την αλήθεια του ο καθένας την ψάχνει, τη βρίσκει …και μετά από λίγο βρίσκει μια ακόμα πιο βαθειά αλήθεια. Η μόνη αλήθεια για την οποία είμαστε σίγουροι ευθύς εξ αρχής είναι ότι κάποια στιγμή θα πεθάνουμε.

Είναι επαναστατική πράξη η μουσική?

Κάθε καλλιτεχνική πράξη αλλά και οποιαδήποτε άλλη πράξη που έχει σοβαρό έρεισμα, συνέπεια και σε κάνει να βγεις από την αδράνεια σου είναι πράξη επαναστατική. Ο μουσικός έχει αντικείμενο της δουλειάς του τον ήχο και δεν πρόκειται να γίνει σοβαρός ,αν δεν μελετήσει πολύ καλά την φυσιολογία του ήχου και όλες τις συνιστώσες του. Ένας σοβαρός μαθηματικός είναι και ηχολήπτης καλός και ένας σοβαρός ηχολήπτης είναι και μουσικός.

Είστε και μαθηματικός, ποια η σχέση της μουσικής με τα μαθηματικά?

Η παραδοσιακή αρμονία που δουλεύω είναι του επιπέδου, πόσο μπορείς να μετρήσεις μέχρι το 10. Αρμονία, ρυθμός, μελωδία …για να καταλάβουμε τι τρέχει, πρέπει να τοποθετήσουμε τα πράγματα σε σκάλες. Μια συγχορδία έχει βαθμίδες 1,3,5,7,9,11, 13. Το 9 με το 2. το 11 με το 4. το 6 με το 13, είναι το ίδιο για εμάς. Αν καταφέρει ένας μουσικός να ξεκαθαρίσει στο κεφάλι του, τι σημαίνουν αυτά τα πράγματα μέχρι το 13, είναι εντάξει δεν χρειάζεται να πάει παραπέρα. Τα μαθηματικά είναι ένα εργαλείο για όλες τις επιστήμες. Ο θεωρητικός τεκμηριώνει απολύτως αυτά που λέει άρα δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις κλασσικές και θετικές επιστήμες. Όταν ο Όμηρος έγραφε την Ιλιάδα, είχε μετρήσει τις λέξεις τόσο αυστηρά για να τις διατυπώσει, όσο αυστηρά μέτρησε ο Φειδίας την Ακρόπολη.

Τι είναι η έμπνευση?


Ξέρεις την παροιμία «η όρεξη έρχεται τρώγοντας»;-ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την έμπνευση. Ο σοβαρός μουσικός δεν περιμένει να του έρθει η έμπνευση για να συνθέσει μουσική. Σηκώνεται κάθε πρωί και πάει στην δουλειά του όπως ο καθένας. Ασχολείται δηλαδή με το υλικό του και προκύπτει η έμπνευση. Άλλη παροιμία λέει : άμα το αφήσεις , σε αφήνει...

Ποια είναι η άποψη σας για τα οικονομικά της χώρας μας?


Όλη αυτή η κατάσταση με τα οικονομικά μου προκαλεί αφόρητη πλήξη, δεν έχει κανένα ενδιαφέρον δεδομένου ότι δεν έχω εκατομμύρια. Μας έχουν γεμίσει το κεφάλι με αυτά τα φοβερά ποσά, γίναμε όλοι πρακτικοί οικονομολόγοι. Είναι πληκτική ιστορία, αν έχεις εξασφαλίσει ένα πιάτο φαί, ένα κρεβάτι και έχεις κάτι που αγαπάς να ασχολείσαι, για να περνάει η ώρα σου, τότε είσαι εντάξει. Είμαι υπέρ της ποιοτικής άποψης για την ζωή όχι της ποσοτικής. Έχω από καιρού δηλώσει πλούσιος με ελάχιστα.

Δεν υπάρχει θέμα εξουσίας και διαφθοράς στην διαχείριση?

Το πρόβλημα ξέρεις ποιο είναι ότι δεν πρόκειται να μας σώσει κανένας. Αν θέλει ο καθένας να σωθεί να πιαστεί από τα μαλλιά του. Να μην περιμένει να τον σώσει ο κάθε Παπανδρέου. Η εξουσία είναι μια βλακεία αν νομίζουν αυτοί ότι εξουσιάζουν, τους πληροφορώ ότι δεν τους έχω εκχωρήσει τον εαυτό μου. Εξουσιάζουν φραγκοδίφραγκα, τα 57 διαμερίσματα του ο Πάγκαλος, μα στην ουσία δεν υπάρχει εξουσία. Δεν μας φταίει κανένας. Ο Ελληνικός λαός τους ψήφισε αυτούς τους κυρίους. Όταν έρθει η ώρα των εκλογών να ρίξουν όλοι λευκό για να πάνε στα τσακίδια και οι 300. Γιατί να ασχολούμαι με τις παπαριές τους , έχω τη μουσική μου, τους στίχους, τις εμφανίσεις μου. Δεν είμαι άνθρωπος προνομιούχος με τσιφλίκια, ζω στην ανασφάλεια όπως όλος ο κόσμος. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπω στο τριπάκι του κάθε Παπανδρέου. Να είστε σίγουρη πως ούτε αυτός μπαίνει στο δικό μου. Τους βάλαμε εκεί να διαχειριστούν μια κατάσταση αλλά είναι ανίκανοι και κακοί μαθητές. Ο Γούλφ ένας δάσκαλος του Παπανδρέου στα οικονομικά είπε ότι αυτός που έχετε πρωθυπουργό ήταν μέτριος ως κακός μαθητής. Άρα πως περιμένεις να τα βγάλει πέρα? Μηδέν πήρε.

Δίνετε συναυλίες στην σκηνή Eliart, στον Βοτανικό?


Στο Eliart παίζω ορισμένα καινούργια και πάρα πολλά παλιά τραγούδια παρέα με τον φίλο μου κιθαρίστα και computer master Ηλία Κατελάνο. Παρουσιάζουμε ένα πρόγραμμα με όλα εκείνα τα παράξενα και γοητευτικά τραγούδια που μας αρέσει να σιγοτραγουδάμε. Θα με βρίσκετε εκεί όλες τις Παρασκευές του Νοέμβρη. Μετά θα πάρω σβάρνα τις μουσικές σκηνές της Αθήνας, ολόκληρης της Ελλάδας και θα κατέβω και στην Κύπρο. Σας περιμένω….


Eliart
Κωνσταν/πόλεως 127, Βοτανικός (*Μετρό Κεραμεικός)
Τηλ.: 210 3477677
info@eliarttheater.gr
www.eliarttheater.gr
Πηγή: skai.gr