Εμφύλιος πόλεμος για τον... Πόλεμο των Άστρων (Bίντεο)

Σε έναν “γαλαξία (όχι) πολύ, πολύ μακριά από εδώ”, το ποτήρι της οργής ξεχείλισε. Ποιος Ερντογάν και ποιος Νετανιάχου; Iερό πόλεμο στις τάξεις των απανταχού φανατικών της εξαλογίας Star Wars έχει προκαλέσει η απόφαση του δημιουργού τής Τζορτζ Λούκας να (ξανα)αλλάξει κρίσιμες σκηνές της ιστορίας ενόψει της κυκλοφορίας της Βlu-ray έκδοσης που είναι θέμα ημερών να φτάσει και στη χώρα μας!

Έτσι, από Μεσσίας (εξάλλου ο τζενταϊσμός αποτελεί για ορισμένους καμένους και θρησκευτικό... δόγμα), ο Λούκας έχει καταστεί πλέον κάτι σαν τον... Εωσφόρο (ή τον Αυτοκράτορα Πάλπατιν για τους μυημένους στη νεωτερική μυθολογία του Πολέμου των Άστρων).

Ο θόρυβος στο διαδίκτυο εστιάζεται κυρίως σε δύο σκηνές (σ.σ: ΠΡΟΣΟΧΗ αν νομίζετε ότι το Star Wars είναι μάρκα χλωρίνης προσπεράστε):

Στην πρώτη επίμαχη σκηνή, στο Star Wars IV (το πρώτο χρονικά φιλμ του επιτυχημένου saga) αφορά μία κραυγή που αφήνει ο τζεντάι Μπεν Κενόμπι για να διώξει μία ομάδα "αμμοανθρώπων" που έχουν περικυκλώσει τον ήρωα Λουκ Σκάιγουοκερ. Η νέα κραυγή ακούγεται σαν να έχει πατήσει ο Γκούφι ένα αμόνι στα slapstick κινούμενα σχέδια της Ντίσνεϊ:



Η δεύτερη -και μάλλον η σημαντικότερη- αλλαγή (κατ' άλλους ιερόσυλη αλλοίωση) από τον Λούκας, αφορά το τελευταίο (δραματουργικά, όχι χρονικά) φιλμ της εξαλογίας, το Star Wars VI. Για πρώτη φορά, ο Darth Vader φωνάζει μεγαλοπρεπώς “Όχιι!” καθώς σώζει τον γιο του Λουκ από την οργή του Αυτοκράτορα, ενώ στην προηγούμενη έκδοση δεν έβγαζε κιχ (“ΌΧΙΙΙΙ!” φωνάζουν βέβαια και οι λάτρεις του Star Wars):



Οι αλλαγές εξόργισαν ακόμη και επώνυμους fans του franchise, όπως ο γνωστός και μη εξαιρετέος βρετανός κωμικός Σάιμον Πεγκ ο οποίος έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter: “Λάτρευα την σιωπηλή αυτοθυσία του Vader. Άλλη μια σκ...ένια, αναίτια αναθεώρηση (...). Τι γ....η ντροπή”.

Μετά απ' όλα αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι ο Λούκας “γύρισε” στη σκοτεινή πλευρά... Μάλιστα η οργή για τα καμώματα του σκηνοθέτη μετουσιώθηκε πέρυσι σε ένα ντοκιμαντέρ αναμφίλεκτα χιουμοριστικό, αλλά και ευθύβολα επικριτικό:



Mπορεί ο Λούκας να θεωρείται “γερασμένος”, όχι τόσο βιολογικά όσο δημιουργικά, είναι όμως κοινά παραδεκτό ότι είναι... jedi master στο μάρκετινγκ, και ο θόρυβος που δημιουργείται από τις νέες αμφιλεγόμενες αλλαγές στις ταινίες του αποτελεί ένα καλό “μαρινάρισμα” σε μια γευστική, αλλά κοινότοπη πια συνταγή. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι η εταιρεία Lucas Arts έχει ανάγκη από τα franchise των Star Wars και Indiana Jones: Πρέπει να συνεχιστεί η παραγωγή, κόμικς, τσαντών, μπλουζακίων και φλιτζανακίων με τους δημοφιλείς ήρωες, γιατί πρέπει να συνεχιστεί η παραγωγή κερδών...

Πέραν των παραπάνω όμως, το κρίσιμο (όχι αποκλειστικά νομικής υφής) ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι εν λόγω θρυλικές ταινίες είναι αποκλειστικά πνευματική ιδιοκτησία του Λούκας -την οποία μπορεί να τροποποιήσει ανά πάσα στιγμή και κάτα βούλησιν- ή αποτελούν κλασικές ταινίες του Πανθέου της 7ης τέχνης, πνευματική κληρονομιά της ανθρωπότητας και μέρος μίας διαμορφωμένης κουλτούρας που δεν μπορεί να τροποποιείται, να “διυλίζεται” ή να αναθεωρείται κάθε τρεις και λίγο... Φαντάζεστε άραγε αλλαγές σε ταινίες θρύλους όπως την Καζαμπλάνκα ή τον Πολίτη Κέιν;

Τα συμπεράσματα δικά σας, και... "May the Force be with you".
Πηγή: Στέλιος Κάνδιας