Ο «Βασιλιάς Ληρ» στο Μέγαρο Μουσικής

Τη συνεργασία του με το National Theatre Live εγκαινιάζει την επόμενη εβδομάδα το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το Μέγαρο θα μεταδίδει παραστάσεις του διάσημου βρετανικού θεάτρου µε τη βοήθεια της τεχνολογίας υψηλής ευκρίνειας, εντασσόµενο σε δίκτυο 300 αιθουσών σε όλο τον κόσµο, στις οποίες αναµεταδίδονται µέσω δορυφόρου τα έργα του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου ζωντανά στην Ευρώπη και µε µικρή καθυστέρηση σε χώρες άλλης ζώνης χρόνου, όπως στις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Το πρόγραμμα National Theatre Live διανύει τη δεύτερη επιτυχημένη χρονιά του. Η αρχή έγινε με την Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, που το 2008, είπε ναι στην τεχνολογία και εγκαινίασε τις απευθείας αναμεταδόσεις των παραγωγών της.

Η αρχή για την Ελλάδα θα γίνει στις 25 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα «Banquet» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο, το Μέγαρο Μουσικής θα μεταδώσει τον «Βασιλιά Ληρ», σε σκηνοθεσία του Μάικλ Γκράντατζ και παραγωγή του θεάτρου Ντόνμαρ του Λονδίνου. Στον ομώνυμο ρόλο του διάσημου σαιξπηρικού έργου θα είναι ο Ντέρεκ Τζακόμπι. Η μετάφραση με την οποία έχει υποτιτλισθεί η παράσταση είναι του Διονύση Καψάλη.

Στα 73 του χρόνια, ο Ντέρεκ Τζακόμπι συναντάει το βασιλιά Ληρ, όχι σαν έναν ακόμη ρόλο, αλλά σαν μια συνάντηση με το πεπρωμένο, ένα ορόσημο, μια μεταμορφωτική εμπειρία, την είσοδο στην «τελευταία πράξη» της ζωής του, όπως λέει ο ίδιος.

Ο Τζακόμπι έχει παίξει όλους του μεγάλους κλασικούς ρόλους. Για πολλά χρόνια ήταν ο Άμλετ, που τον έπαιξε για πρώτη φορά όταν ήταν μαθητής και τον επανέλαβε 400 φορές στη διαδρομή της καριέρας του. Ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Θεάτρου, πρωταγωνιστής σε δεκάδες παραγωγές του Βασιλικού Σαιξπηρικού Θιάσου, έπαιξε σε κατάμεστες αίθουσες στο νεοϋορκέζικο Μπρόντγουέι, καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό στο ρόλο του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου, στη σειρά της δεκαετίας του ’70, «Εγώ, Ο Κλαύδιος», έβαλε τη σφραγίδα των απαιτητικών του ερμηνειών σε πολλές ταινίες και ταυτίστηκε με τον ζωγράφο Φράνσις Μπέικον, στο εξαιρετικό φιλμ, «Love is the Devil».

Αυτή η παράσταση είναι και η μόνη που θα μεταδοθεί µαγνητοσκοπηµένη, καθώς η ζωντανή μετάδοση έγινε σύμφωνα με το πρόγραμμα του National Theatre Live στις 3 Φεβρουαρίου.

Το Μέγαρο Μουσικής παρουσιάζει την παράσταση ετεροχρονισμένα, γιατί η συνεργασία του με το πρόγραμμα αυτό άρχισε μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Πηγή: skai.gr