Επιστροφή Βρετανών βουλευτών με μάχη για το Brexit και πιθανότητα εκλογών

Την πεποίθηση ότι υπάρχει επαρκής αριθμός βουλευτών για να ψηφιστεί ο νόμος που θα υποχρεώνει τον πρωθυπουργό Τζόνσον να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit από τους Ευρωπαίους, εξέφρασε ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ένας εκ των περίπου 20 «ανταρτών» Συντηρητικών βουλευτών.

Οι βουλευτές αυτοί θα συνταχθούν απόψε με την αντιπολίτευση σε μια προσπάθεια να καταλάβουν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας για το επόμενο διήμερο, ώστε να προωθήσουν με υπερεπείγουσα διαδικασία το νομοσχέδιο που έχουν ετοιμάσει.

Το νομοσχέδιο υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει αναβολή του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου 2020 αν δεν έχει υπάρξει νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους έως τις 19 Οκτωβρίου ή ρητή συγκατάθεση των βουλευτών για ένα no deal.

Όπως ενημέρωσε το βράδυ της Δευτέρας η Ντάουνινγκ Στριτ, σε περίπτωση που η κυβέρνηση ηττηθεί απόψε στην ψηφοφορία για τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας, θα πρέπει να αναμένεται η υποβολή πρότασης από τον Μπόρις Τζόνσον για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 14 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το νόμο, για να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού θα πρέπει να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη των 2/3 των βουλευτών, δηλαδή σε αυτή την περίπτωση να ψηφίσουν υπέρ των εκλογών αρκετοί βουλευτές του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης.

Η σκιώδης Γενική Εισαγγελέας των Εργατικών Σάμι Τσακραμπάρτι δήλωσε, ωστόσο, σήμερα, ότι θα πρέπει πριν από τη διεξαγωγή εκλογών να έχει «κλειδώσει» η νομοθεσία κατά του no deal και να έχει διασφαλιστεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον δε θα κάνει χρήση της εξουσίας του πρωθυπουργού να αλλάζει μονομερώς την ημερομηνία διεξαγωγής προκηρυγμένων εκλογών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ σχολίασε ότι ο νόμος που προτείνεται είναι «επιπόλαιος και ανεύθυνος», «ξεκάθαρα σχεδιασμένος να καθυστερήσει και έπειτα να ακυρώσει το Brexit», προσθέτοντας ότι συνέπειά του θα είναι «να υπονομεύσει και να αποδυναμώσει» τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης έναντι της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός έχει απειλήσει τους επίδοξους «αντάρτες» βουλευτές στο κόμμα του ότι θα διαγραφούν και δε θα επιτραπεί να κατέλθουν ως υποψήφιοι των Συντηρητικών στις εκλογές.

Στη συνέντευξή του στο BBC ο Φίλιπ Χάμοντ απάντησε λέγοντας ότι οι Συντηρητικοί είναι το κόμμα του εδώ και 45 χρόνια και ότι έχει σκοπό να είναι ξανά ο υποψήφιος των Συντηρητικών στην περιφέρειά του, σημειώνοντας ότι μόλις χθες επανεξελέγη ως εκλογικός υποψήφιος από τον τοπικό κομματικό σύνδεσμο. «Δε θα επιτρέψω σε παρείσακτους να μετατρέψουν το κόμμα σε μια παράταξη με αποκλεισμούς», είπε ο κ. Χάμοντ, προαναγγέλλοντας ακόμα και δικαστική προσφυγή κατά της ηγεσίας των Τόρις σε περίπτωση που δεν του επιτραπεί να είναι υποψήφιος.

Μία άλλη πρώην υπουργός μεταξύ των «ανταρτών», η Τζαστίν Γκρήνινγκ, ανακοίνωσε την απόφασή της να αποχωρήσει από την πολιτική στις επόμενες εκλογές, δηλώνοντας απογοητευμένη από τη στροφή του Συντηρητικού Κόμματος.

Κατά της διαίρεσης στο κόμμα με τη διαγραφή σημαινόντων βουλευτών τάχθηκε η υπουργός Εργασίας ’μπερ Ραντ, αν και σημείωσε ότι συμφωνεί με την προσέγγιση του πρωθυπουργού Τζόνσον στο Brexit.
Πηγή: Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός