Κλείσιμο

Πεκίνο: Προς «μαύρη λίστα» ξένων εταιρειών που βλάπτουν τις κινεζικές

«Μαύρη λίστα» ξένων εταιρειών που «βλάπτουν τα συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων»
καταρτίζει το Πεκίνο, με την «καμπάνα» να χτυπάει για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. 

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει έναν κατάλογο αλλοδαπών ατόμων, εταιρειών και ιδρυμάτων που θεωρούνται «αναξιόπιστα» ή που παραβιάζουν τα συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων, αναφέρουν κρατικά ΜΜΕ.

Το υπουργείο σκοπεύει να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τον κατάλογο στο «εγγύς μέλλον», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Γκάο Φένγκ, όπως αναφέρεται σε κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας.
Το μέτρο έχει προταθεί στον απόηχο της Ουάσιγκτον να βάλει σε «μαύρη λίστα» τη Huawei, μαζί με άλλες κινεζικές εταιρείες, με εντολή του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το διάταγμα αυτό, απαγορεύει στις αμερικανικές επιχειρήσεις να προμηθεύουν την Huawei με εξαρτήματα ή να χρησιμοποιούν αμερικανικές πατέντες. Το μέτρο θεσπίστηκε αφού ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε κινεζικές εταιρείες για κατασκοπεία εναντίον των ΗΠΑ εξ ονόματος του Πεκίνου.
Μετά τη διαταγή, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη «μαύρη λίστα» στην οποία περιλαμβάνονται οι Huawei και 70 από τις θυγατρικές της. Αυτό έχει αναγκάσει τις αμερικανικές εταιρείες να ζητήσουν ειδική άδεια από το αμερικανικό Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας (BIS) για τις συναλλαγές με την κινεζική εταιρεία.

Intel, Qualcomm, Xilinx, Broadcom, Microsoft, η βρετανική εταιρεία σχεδιασμού επεξεργαστών ARM, ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Vodafone, καθώς και η ιαπωνική Panasonic,έχουν κόψει κάθε δεσμό με τη Huawei.

Η τοποθέτηση της Huawei στο «μαύρη λίστα» θεωρείται ως μέρος της συνεχιζόμενης εμπορικής διαμάχης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε το Πεκίνο για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, έχοντας επιβάλει πρώτος δασμούς σε εμπορεύματα που εισάγονται από την Κίνα. Το Πεκίνο έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και έχει απαντήσει με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.

Πηγή: skai.gr