Αυστρία: Ανατροπή της κυβέρνησης Κουρτς έφερε το σκάνδαλο Στράχε

Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς έχασε τη Δευτέρα στην αυστριακή Βουλή την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής του, την οποία κατέθεσε το μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης Τώρα (Jetzt).

Ο 32χρονος Κουρτς είναι ο πρώτος καγκελάριος στην μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας που απομακρύνεται μέσω ψήφου δυσπιστίας, αλλά και ο πλέον βραχύβιος ηγέτης.

Η πτώση του Κουρτς έπειτα από 18 μήνες στην εξουσία ήρθε λόγω του σκανδάλου Ibizagate, που προκάλεσε την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού του στα μέσα Μαΐου και την παραίτηση του τέως προέδρου του λαϊκίστικου Φιλελεύθερου Κόμματος της Αυστρίας (FPO) Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε. 

Το σκάνδαλο ξέσπασε μετά το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα το περιοδικό Der Spiegel και η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, το οποίο δείχνει τον Στράχε να προτείνει την παροχή κρατικών συμβάσεων για έργα υποδομών σε μια γυναίκα που εμφανίζεται ως πλούσια από τη Ρωσία και εν δυνάμει δωρήτρια του ακροδεξιού πολιτικού. 

Οι πρόωρες εκλογές στην Αυστρία έχουν προσδιοριστεί για το φθινόπωρο. Μετά την άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Κουρτς, στη χώρα θα οριστεί μεταβατική κυβέρνηση.



Πηγή: skai.gr