Ντιρεκτίβα για τη χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία και Μακεδονία

Ντιρεκτίβα προς τα ΜΜΕ των Σκοπίων, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, αναφορικά με την σωστή χρήση του όρου «Βόρεια Μακεδονία» ύστερα από την αλλαγή του ονόματος της χώρας και όπως αυτή απορρέει από την συμφωνία των Πρεσπών.

«Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη αλλαγή της επίσημης ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας, θα θέλαμε να σας δώσουμε έναν οδηγό για να αναφέρεστε στη χώρα μας σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών. Παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε τους ακόλουθους όρους» αναφέρει η ανακοίνωση του Σκοπιανού ΥΠΕΞ, που αφορά κυρίως τον Τύπο.

Σύμφωνα με την κρατική οδηγία: 

- Το επίθετο «Μακεδονικός/ή/ό» πρέπει να χρησιμοποιείται όταν σχετίζεται με την εθνική και πολιτισμική ταυτότητα του λαού, τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό, την κληρονομιά, την επικράτειά μας και άλλα χαρακτηριστικά.

«Οι όροι αυτοί σε αυτό το πλαίσιο είναι σαφώς διαφορετικοί από αυτούς που χρησιμοποιούνται και σχετίζονται με την περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Το υπουργείο δίνει μάλιστα σωστά και λάθος παραδείγματα όπως πχ: Σωστό- μακεδονική επικράτεια, μακεδονικό κυριλλικό αλφάβητο, μακεδονικά φαγητά, μακεδονική ιστορία. 

Λάθος - «Άλλες αναφορές, συμπεριλαμβανομένων των "Βόρειας Μακεδονίας", "Ν. Μακεδονικό "και" Βόρειο Μακεδονικό ", δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται».

- Η αναφορά στο κράτος, τα επίσημα όργανά του και άλλους δημόσιους φορείς, καθώς και ιδιωτικές οντότητες και παράγοντες που σχετίζονται με το κράτος, θα πρέπει να είναι: «της Δημοκρατίας της Β. Μακεδονίας» ή «της Β. Μακεδονίας».

- Η αναφορά για δραστηριότητες του κράτους μπορεί επίσης να είναι «μακεδονική», με διευκρινήσεις. 

Ως σωστά παραδείγματα το Σκοπιανό ΥΠΕΞ αναφέρει: «Μακεδονική» οικονομία, «μακεδονική» αγροτική οικονομία, αλλά «Τομέας υγείας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και «Βιομηχανία Τροφίμων της Βόρειας Μακεδονίας». 

Παράλληλα, το ζήτημα της ονομασίας της χώρας μας «δεν έχει κλείσει», δήλωσε εχθές η υποψήφια πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιά- Νόφσκα Ντάβκοβα, σε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων της γείτονος ΜαkFax, η οποία υποστηρίζεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφου, για το αν θα έκανε κάτι διαφορετικό επί του θέματος εφόσον εκλεγόταν πρόεδρος, ανέφερε ότι νομικά είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο το ζήτημα - όπως είπε - δεν έχει κλείσει με αυτήν την συμφωνία.

ΠΗΓΗ: KAΘΗΜΕΡΙΝΗ / ΝΕΑ