Πρόωρες εκλογές σχεδιάζει ο Σάντσεθ εάν ηττηθεί σήμερα λόγω Καταλονίας

Πρόωρες εκλογές σχεδιάζει να προκηρύξει στην Ισπανία η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ εφόσον ηττηθεί στην σημερινή διαδικαστική ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με πολιτικές πηγές του πρακτορείου Reuters.

Οι Σοσιαλιστές ελέγχουν μόλις 84 από τις 350 έδρες της κάτω Βουλής, όμως κυβερνούν χάρη στην στήριξη των Ποδέμος και περιφερειακών αυτονομιστικών κομμάτων, περιλαμβανομένων παρατάξεων από την Καταλονία.

Ωστόσο οι καταλανοί βουλευτές κατά πάσα πιθανότητα θα αποσύρουν την στήριξή τους στην σημερινή προπαρασκευαστική ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, ως διαμαρτυρία για την άρνηση του κ. Σάντσεθ να δεχτεί επίσημο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.

Η αντιπαράθεση έχει επιδεινωθεί
λόγω της δίκης 12 επιφανών καταλανών αυτονομιστών, η οποία άρχισε χθες στο Ανώτατο Δικαστήριο, στην Μαδρίτη.

Οι υπόδικοι συνδέονται με το δημοψήφισμα του 2017, που είχε κριθεί αντισυνταγματικό από την ισπανική Δικαιοσύνη, και το επακόλουθο ψήφισμα απόσχισης που πέρασε το περιφερειακό καταλανικό κοινοβούλιο. Το αυτονομιστικό κίνημα καταγγέλλει πως η δίκη είναι πολιτικά υποκινούμενη κι έχει ζητήσει παρέμβαση της κυβέρνησης.

Οι πηγές του Reuters διευκρίνισαν
πως ακόμα δεν έχει επιλεγεί ημερομηνία εκλογών, όμως η 14η και η 28η Απριλίου είναι οι επικρατέστερες επιλογές, καθώς ο κ. Σάντσεθ θέλει ταχεία προσφυγή στις κάλπες ώστε να κινητοποιήσει τους αριστερούς ψηφοφόρους.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις θέλουν τους Σοσιαλιστές να είναι πρώτο κόμμα με ποσοστό γύρω στο 30%. Παρά ταύτα, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της δεξιάς και του κέντρου, το Λαϊκό Κόμμα και οι Θιουδαδάνος, συγκεντρώνουν αθροιστικά μεγαλύτερο μερίδιο στην πρόθεση ψήφου.

Ο κ. Σάντσεθ ανέλαβε τα ηνία της Ισπανίας τον περσινό Ιούνιο, αφότου κατόρθωσε να συσπειρώσει την ακροδεξιά και τους αυτονομιστές και να ρίξει τον πρωθυπουργό του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι σε ψήφο δυσπιστίας.
Πηγή: skai.gr