Κλείσιμο

«Μεγάλη βοήθεια από ΗΠΑ ζητά η Τουρκία» για την μάχη με το ISIS στη Συρία

Μεγάλης κλίμακας στρατιωτική αρωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ζητήσει η Τουρκία προκειμένου να αναλάβει την ευθύνη αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», που επικαλείται ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους.

Η Άγκυρα έχει ζητήσει, μεταξύ άλλων, υποστηρικτικές αεροπορικές επιδρομές, βοήθεια στις μεταφορές και στην επιμελητεία. Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει πως τα αιτήματα της τουρκικής πλευράς είναι τόσο μεγάλα που εάν ικανοποιηθούν η εμπλοκή των ΗΠΑ στην Συρία μπορεί να αυξηθεί αντί να μειωθεί.

Στην πράξη οι αξιώσεις της Άγκυρας ενδέχεται να περιπλέξουν την εντολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ταχεία απόσυρση των περίπου 2.000 αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν στην βόρεια Συρία.

Εξηγώντας την αιφνιδιαστική απόφασή του για απόσυρση από την Συρία ο κ. Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι το ISIS έχει αποδυναμωθεί ριζικά και συνεπώς η Τουρκία μπορεί να εξουδετερώσει τα απομεινάρια της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Μία από τις πηγές της WSJ επισήμανε είναι απίθανο το Πεντάγωνο να παράσχει το σύνολο της βοήθειας που ζητά η Τουρκία, ειδικά σε ό,τι αφορά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Την Τρίτη κλιμάκιο ανώτατων αμερικανών αξιωματούχων – περιλαμβανομένων του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον και του αρχηγού των ένοπλων δυνάμεων Τζο Ντάνφορντ – αναμένεται να επισκεφτεί την Τουρκία ώστε να εξεταστεί η μετάβαση της ευθύνης από τους αμερικανούς στρατιώτες στους Τούρκους.

Ο κ. Τραμπ αρχικά ήθελε αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία εντός 30 ημερών όμως η έντονη κριτική που δέχτηκε από πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό τον υποχρέωσε να επιβραδύνει το χρονοδιάγραμμα. Το θέμα της Συρίας συνέβαλε στην παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις και του εκπροσώπου της Ουάσιγκτον στην αντι-τζιχαντιστική συμμαχία Μπρετ ΜακΓκούρκ.

Η ημερομηνία αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων παραμένει ασαφής.
Πηγή: skai.gr