Απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης υπέρ του Κατάρ

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη πως τα ΗΑΕ έχουν διαπράξει παραβιάσεις εις βάρος των πολιτών του Κράτους του Κατάρ που διαμένουν στα εδάφη τους και διατηρούν περιουσίες εκεί, από την 5η Ιουνίου 2017. Το Δικαστήριο ζήτησε από τα ΗΑΕ να δεσμευτούν στην εφαρμογή διορθωτικών μέτρων.

Τα μέτρα αφορούν τη δέσμευση των ΗΑΕ στην επανένωση των οικογενειών που χωρίστηκαν δια της βίας μέχρις ότου εκδικαστεί η καταγγελία εκ μέρους του Κράτους του Κατάρ έναντι των ΗΑΕ, λόγω των παραβιάσεων που υπέστησαν οι Καταρινοί πολίτες στα ΗΑΕ.

Το Δικαστήριο απεφάνθη πως οι Καταρινοί πολίτες που διέμεναν στα εδάφη των ΗΑΕ εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα επιστροφής σε αυτά και πως το Άμπου Ντάμπι θα πρέπει να επιτρέψει στους Καταρινούς φοιτητές, οι οποίοι φοιτούσαν στην χώρα πριν την επιβολή του αποκλεισμού, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή να του παρέχει βεβαιώσεις που να τους επιτρέπει να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε άλλη χώρα.

Βάσει της απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης, τα ΗΑΕ υποχρεώνονται να επιτρέψουν σε όσους επλήγησαν από τα άδικα μέτρα τους, να προσφύγουν στα δικαστήρια της χώρας τους.

Το Δικαστήριο απεφάνθη πως τα μέτρα που επέβαλαν τα ΗΑΕ κατά του Κράτους του Κατάρ στις 5 Ιουνίου του 2017, είχαν στο στόχαστρο αποκλειστικά τους πολίτες του Κατάρ.

Το Δικαστήριο, στην απόφασή του, διευκρινίζει πως το Κατάρ πρότεινε να διεξαχθεί διάλογος σε ό,τι αφορά την εφαρμογή συνθήκης για την καταπολέμηση των διακρίσεων, ωστόσο τα ΗΑΕ δεν ανταποκρίθηκαν στο εν λόγω αίτημα.

Το πρώτο σχόλιο εκ μέρους του Κράτους του Κατάρ ανήκε στον εκπρόσωπό του στο Διεθνές Δικαστήριο, Μουχάμμαντ Αλ Χουλεϊφι, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του Κράτους του με την προαναφερόμενη απόφαση, η οποία δικαίωσε όλους τους Καταρινούς πολίτες που επλήγησαν από τα άδικα μέτρα των ΗΑΕ.

Ερωτηθείς για τις πιθανότητες τα ΗΑΕ να εφαρμόσουν την απόφαση του Δικαστηρίου, ο Χουλεϊφι απάντησε «Χωρίς καμία αμφιβολία», προσθέτοντας πως η εκάστοτε χώρα που ζημιώνεται, έχει δικαίωμα προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά της η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ καλωσόρισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, η οποία βασίζεται στο άρθρο 22 της Συμφωνίας Καταπολέμησης όλων των μορφών ρατσισμού. Δήλωσε πως η εν λόγω απόφαση δικαιώνει τους πληγέντες από τα άδικα μέτρα των ΗΑΕ που πάρθηκαν κατά των Καταρινών πολιτών και όσων διαμένουν στο Κατάρ.

Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ κάλεσε τους Καταρινούς πολίτες που επλήγησαν από τα εν λόγω άδικα μέτρα και επιθυμούν να επιστρέψουν στα ΗΑΕ να επικοινωνήσουν μαζί της σε περίπτωση που δεν τους επιτραπεί η επιστροφή τους στα ΗΑΕ.

Ο ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο Σάαντ Γκαμπάρ δήλωσε πως η εν λόγω απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου αποτελεί νομική και ηθική νίκη για το Κατάρ.

Το Κράτος του Κατάρ στις 11 Ιουνίου, είχε υποβάλει καταγγελία κατά των ΗΑΕ, κατηγορώντας τα για «διάπραξη διακρίσεων εναντίον των πολιτών του, γεγονός που οδήγησε σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και που δυστυχώς υφίστανται έως και σήμερα".

Τα ΗΑΕ, συνεχίζει η καταγγελία του Κατάρ, έχουν στερήσει από τους Καταρινούς πολίτες τις εταιρίες, τις καταθέσεις και τις περιουσίες τους. Συγχρόνως τους αρνήθηκαν την πρόσβαση σε στοιχειώδη δικαιώματα και παροχές, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την νοσηλεία και την προσφυγή στην δικαιοσύνη τους.

Το Κατάρ με την καταγγελία του αναφέρθηκε επίσης στην εκδίωξη όλων των Καταρινών πολιτών από τα εδάφη των ΗΑΕ και την απαγόρευση σ' αυτούς να εισέλθουν ξανά στα εδάφη των ΗΑΕ ή να τα διασχίσουν. Επίσης αναφέρθηκε στο κλείσιμο του γραφείου του τηλεοπτικού Al Jazeera το οποίο λειτουργούσε στα εδάφη τους, ως επίσης το κλείσιμο του εναερίου χώρου και των λιμανιών τους και τη απαγόρευση χρήσης τους από το Κατάρ και τους πολίτες του.

Σημειώνεται πως μετά την κρίση της 5ης Ιουνίου 2017, τα ΗΑΕ προέβησαν σε ομαδικές διώξεις Καταρινών πολιτών που διέμεναν στα εδάφη τους, απαγορεύοντάς τους τη διαμονή και τη διέλευσή τους από τα εδάφη τους.

Βάσει τούτων, το Κράτος του Κατάρ ζητούσε μέσω του Δικαστηρίου της Χάγης από τα ΗΑΕ όπως αποκαταστήσουν τους πολίτες του και καταβάλουν σε αυτούς αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω της κρίσης.

Η δικογραφία του Κατάρ βασίζεται στη Διεθνή Συνθήκη για την Καταπολέμηση των Ρατσιστικών Διακρίσεων, η οποία έχει επικυρωθεί το 1965 και αποτελεί μία από τις πρώτες Συνθήκες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Κατάρ και τα ΗΑΕ είναι από τα κράτη που υπέγραψαν την εν λόγω Συνθήκη.
Πηγή: skai.gr