Ο Στόλτενμπεργκ έδωσε την πρόσκληση ένταξης στον Ζάεφ

Την πρόσκληση του NATO προς την κυβέρνηση των Σκοπίων για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών παρέδωσε στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε ειδική τελετή κατά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του οργανισμού, οι δύο άνδρες υπέγραψαν την επιστολή έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών της ΠΓΔΜ.

Ο γγ του NATO αναγνώρισε πως η συνεννόηση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων απαίτησε «πολύ δύσκολους συμβιβασμούς» και για τις δύο πλευρές, όμως προσέθεσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών είναι στο συμφέρον των Σκοπίων και της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε πάντως ότι η ΠΓΔΜ θα γίνει το 30ο μέλος του NATO μόνον όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία για το όνομα και αφότου όλα τα κράτη-μέλη επικυρώσουν την ένταξη.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η Αθήνα θα μπορεί να μπλοκάρει την διαδικασία στο κοινοβούλιό της, αν και αυτό θα είναι πολιτικά δύσκολο εάν τα Σκόπια υλοποιήσουν την δική τους πλευρά της συμφωνίας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ευχαρίστησε τους συμμάχους για την πρόσκληση που απηύθυναν στη χώρα του, λέγοντας ότι πρόκειται για «ιστορική απόφαση για τη χώρα μου και τους πολίτες της», μετά από δύο δεκαετίες προσπαθειών.

Ευχαρίστησε τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ που βοήθησαν στην όλη προσπάθεια.

Ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος επί της συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Ζάεφ ζήτησε εθνική ενότητα ώστε να πραγματοποιηθεί ο στόχος ένταξης σε NATO και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα ο κ. Ζάεφ ανακοίνωσε πως το Σάββατο θα διοργανωθούν εορταστικές μουσικές εκδηλώσεις σε 15 πόλεις της ΠΓΔΜ, όπου οι πολίτες θα μπορούν να γιορτάσουν την «πρόοδο» της χώρας υπό τους ήχους 40 καλλιτεχνών.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ