Η Άγκυρα προκαλεί ξανά με ανακοίνωση για τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

«Μονομερείς» χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.  

Προειδοποιεί ότι θα στηρίξει το ψευδοκράτος και τα «αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού στις πλουτο-παραγωγικές πηγές του νησιού», του οποίου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «είμαστε συνιδιοκτήτες».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρίας πετρελαιοειδών ENI γνωστοποίησε ότι το σκάφος Saipem 12000 που διενεργεί γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου δεν θα επιχειρήσει να μετακινηθεί προς τη νέα τοποθεσία που ήταν προγραμματισμένο, ύστερα από τις παρενοχλήσεις που δέχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρίας, το Saipem 12000 θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλες τις επιβεβλημένες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ Αναστασιάδης απέφυγε να επεκταθεί σε λεπτομέρειες, αλλά ανέφερε ότι οι χειρισμοί αυτές τις ώρες είναι πάντοτε στο πλαίσιο της επιβαλλόμενης από δικής μας πλευράς αποφυγής οτιδήποτε θα μπορούσε να επιδεινώσει, την κατάσταση, αλλά και χωρίς να παραγνωρίζουμε την ίδια ώρα και όσα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου πράττει η Τουρκία.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η Κύπρος κινείται με ψυχραιμία και με διπλωματικά μέτρα, ώστε επιτέλους να υπάρξει σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας, τόνισε, δεν συμβάλλουν ούτε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης ούτε στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.
Πηγή: skai.gr