Πουτζδεμόν: Δεν δεχόμαστε την απόφαση της Μαδρίτης - Νέος Φράνκο ο Ραχόι

Απάντηση στον Μαριάνο Ραχόι έδωσε το Σάββατο το βράδυ ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, διαμηνύοντας ότι η Καταλονία δεν θα δεχτεί το σχέδιο της Μαδρίτης να περιορίσει την αυτονομία της περιοχής. Ο Πουτζδεμόν παρέπεμψε στο τοπικό κοινοβούλιο για τον τρόπο αντίδρασης στη Μαδρίτη. 

Η απόφαση του ισπανού πρωθυπουργού για ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος προβλέπει τη διάλυση της καταλανικής κυβέρνησης, την προκήρυξη εκλογών εντός έξι μηνών στην επαρχία, και τον περιορισμό των εξουσιών του τοπικού κοινοβουλίου ως απάντηση στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της 1ης Οκτωβρίου που διεξήχθη παρά την απαγόρευση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας.

Στο διάγγελμά του, ο ηγέτης της Καταλονίας δήλωσε ότι η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 για την Καταλονία είναι οι «χειρότερες επιθέσεις» από τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο. Σύμφωνα με τον Πουτζντεμόν, η κυβέρνηση της Καταλονίας υπερισχύει του ισπανικού Συντάγματος, ενώ το άρθρο 155 αυτού αποτελεί ευθεία επίθεση στη δημοκρατία.

«Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση» σημείωσε. Δήλωσε ακόμη ότι η ισπανική κυβέρνηση ενεργεί ενάντια στη δημοκρατική βούληση των Καταλανών πολιτών, καθώς αρνήθηκε όλες τις προσπάθειες για διάλογο.

Απευθυνόμενος εξάλλου στους Ευρωπαίους πολίτες στα αγγλικά, παρατήρησε ότι «στην Καταλονία κινδυνεύουν οι ιδρυτικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πουτζδεμόν ζήτησε από το κοινοβούλιο της Καταλονίας να συνεδριάσει για να συζητήσει τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την ισπανική κυβέρνηση. «Ζητώ τη σύγκληση της ολομέλειας του κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας εμείς, οι εκπρόσωποι της κυριαρχίας των πολιτών, θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε για την απόπειρα αυτή εξόντωσης της κυβέρνησής μας και τη δημοκρατίας μας και να ενεργήσουμε αναλόγως» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η απόφαση του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι να καθαιρέσει την κυβέρνηση της Καταλονίας και να οργανώσει νέες εκλογές αποτελεί «πραξικόπημα» και «επίθεση κατά της δημοκρατίας», δήλωσε νωρίτερα η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου.

«Ο κ. Ραχόι και οι σύμμάχοι του δεν ανέστειλαν το καθεστώς αυτονομίας… Ανέστειλαν τη δημοκρατία» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της καταλονικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας για την απόφαση της Μαδρίτης να θέσει σε εφαρμογή το άρθρο 155 του συντάγματος. 

Από την πλευρά της, η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, έκανε λόγο για «σοβαρή επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών, τόσο στην Καταλονία, όσο και σε άλλες ισπανικές επαρχίες». Απηύθυνε δε, έκκληση για συνέχιση των διαδηλώσεων. 

Στο χορό των αντιδράσεων μπήκε και ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Ζοζέπ Μαρία Μπερτομέου, λέγοντας ότι ο σύλλογος έδωσε «την απόλυτη υποστήριξή του στους δημοκρατικούς θεσμούς της Καταλονίας που επέλεξε ο λαός της».

Σημειώνεται ότι το Σάββατο 450.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη υπέρ της ανεξαρτησίας, σύμφωνα με την καταλανική αστυνομία.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ