Κλείσιμο

Ισπανία: Τη διάλυση της καταλανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Ραχόι

Τη διάλυση της καταλανικής κυβέρνησης, την προκήρυξη εκλογών εντός έξι μηνών στην επαρχία, και τον περιορισμό των εξουσιών του τοπικού κοινοβουλίου ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, που έχει ως αποτέλεσμα την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας.

Σε διάγγελμά του έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ραχόι είπε ότι εφαρμόζει το άρθρο 155 «επειδή καμία δημοκρατική κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχτεί την παραβίαση του νόμου».

Ο ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση για την αποκατάσταση της τάξης, για να διασφαλίσει την ουδετερότητα των περιφερειακών θεσμών και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και για να προφυλάξει τα πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών. Αναμένεται έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας -τη Γερουσία- όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου.

Ο Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε δε, ότι τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλονίας είναι ανησυχητικά, και ότι το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία.

Ο Ραχόι δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική της εξουσία για να αναλάβει η Μαδρίτη απευθείας τη διοίκηση της Καταλονίας και ότι επιθυμεί οι εκλογές να διεξαχθούν στην ισπανική επαρχία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του PSOE (Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα) Πέδρο Σάντσεθ δικαιολόγησε τη στήριξή του στην απόφαση του Ραχόι για την ενεργοποίηση του άρθρου 155, λέγοντας ότι «το PSOE επέλεξε να υπερασπιστεί το σύνταγμα».

Σημειώνεται ότι ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν θα απαντήσει στον Μαριάνο Ραχόι στις 10 το βράδυ. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται διαδήλωση στο κέντρο της Βαρκελώνης για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και την απελευθέρωση των Τζόρντι Σάντσεθ του Καταλανικού Εθνικού Συμβουλίου και Τζόρντι Κούσαρτ του Omnium Cultural, δύο μεγάλων αποσχιστικών κινημάτων που κινητοποίησαν ψηφοφόρους στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της 1ης Οκτωβρίου. Στη διαδήλωση μετάσχει επίσης ο Κάρλες Πουτζδεμόν, και άλλοι καταλανοί αξιωματούχοι. 
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ