Λίντνερ σε Μέρκελ: Το FDP εταίρος μόνο με αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική

Ο ηγέτης των φιλελεύθερων Δημοκρατών της Γερμανίας (FDP) διεμήνυσε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, μόνο υπό την προϋπόθεση να υπάρξει αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής.

«Η αλήθεια είναι ότι διαμορφώνεται μια αριθμητική πλειοψηφία, αλλά τα τέσσερα κόμματα έχουν διαφορετική εκλογική εντολή… Αν μπορούν να συμμαχήσουν χωρίς αντιφάσεις και προς το συμφέρον της χώρας, παραμένει προς συζήτηση» τόνισε ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ στην εφημερίδα Die Welt.

«Η πολιτική δεν είναι μαθηματικά», είπε ο Λίντνερ, προσθέτοντας ότι αν υπάρχουν αμφιβολίες, το κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση. «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες θα ενταχθούν σε ένα συνασπισμό μόνο αν υπάρξει αλλαγή στην γερμανική πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η γερμανική πολιτική για την Ευρώπη είναι ένας τομέας όπου το FDP διαφέρει από τους συντηρητικούς της Μέρκελ και τους Πράσινους, αν και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έχουν κάνει κάποιες υπαναχωρήσεις από τις εκλογές της Κυριακής.

Oι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοικοινωνιστές της Μέρκελ παρέμειναν το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό μπλοκ μετά τις εθνικές εκλογές της Κυριακής, αλλά με διαρροές προς την άκρα δεξιά (ΑfD). Με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD να ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα συμμετάσχουν αυτή τη φορά σε κυβερνητικό συνασπισμό, η μόνη ρεαλιστική επιλογή της Μέρκελ είναι πλέον η συμμαχία με την FDP και τους Πράσινους.

Αλλά το FDP και οι Πράσινοι διαφωνούν για κεφαλαιώδη ζητήματα όπως η ενέργεια, η φορολογία, την ευρωπαϊκή πολιτική και το προσφυγικό, περιπλέκοντας την πορεία προς οποιαδήποτε συμφωνία για τη δημιουργία του λεγόμενου συνασπισμού «Τζαμάικα» - αναφορά στα αντίστοιχα χρώματα των κομμάτων: μαύρο, κίτρινο και πράσινο.

Περαιτέρω περιπλοκές, προκαλούνται μέσα στο συντηρητικό μπλοκ της Μέρκελ με τη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CDU), να προβάλλει αντιρρήσεις στο συνασπισμό.

Πηγή: skai.gr - Reuters