Τσαβούσογλου: Κάθε φορά που συλλαμβάνουμε υπόπτους η Γερμανία αγανακτεί

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατήγγειλε σήμερα την αντίδραση του Βερολίνου για τη σύλληψη δύο Γερμανών πολιτών στην Τουρκία ως υπόπτων για σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, πρόκειται για δύο τουρκικής καταγωγής Γερμανούς, οι οποίοι συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Αττάλειας (νοτιοδυτική Τουρκία) ως ύποπτοι για σχέσεις με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Το Dogan δεν διευκρίνισε αν έχουν την τουρκική υπηκοότητα, όπως άφησε να εννοηθεί ο Τσαβούσογλου.

«Όταν συλλαμβάνουμε έναν ύποπτο (για συμμετοχή στο πραξικόπημα, η Γερμανία αγανακτεί. Μα τι σας νοιάζει;», είπε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. «Είναι και Τούρκος πολίτης, αλλά (η Γερμανία) ρωτάει: 'Γιατί συλλαμβάνετε τον πολίτη μου;'»

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε χθες τις συλλήψεις που αύξησαν στους δώδεκα, τους κρατούμενους Γερμανούς στην Τουρκία, τους οποίους το Βερολίνο χαρακτηρίζει πολιτικούς κρατουμένους.

«Αν ένας ύποπτος είναι αναμειγμένος στο αποτυχημένο πραξικόπημα, αν το υποστήριξε, γιατί τον προστατεύετε;», αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, μιλώντας στη νότια Τουρκία, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της μουσουλμανικής γιορτής της θυσίας (Άιντ αλ-Άντχα).

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες Παρασκευή πως οι συλλήψεις αυτές είναι «στις περισσότερες περιπτώσεις αβάσιμες» και «δεν έχουν καμιά σχέση με τις αρχές μας του κράτους δικαίου».
Πηγή: skai.gr