Δώδεκα χρόνια φυλακή ζητούν οι εισαγγελείς για τον «πρίγκιπα» της Samsung

Ποινή κάθειρξης 12 ετών εισηγήθηκαν οι εισαγγελικές Αρχές της Νοτίου Κορέας για τον δισεκατομμυριούχο «πρίγκιπα» του τεχνολογικού κολοσσού Samsung, Λι Τζάε-γιόνγκ, σχετικά με τη φερόμενη εμπλοκή του στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που την άνοιξη οδήγησε στην αποπομπή της προέδρου Παρκ Γκέουν-χίε.

Ο κ. Λι κατηγορείται ότι δέχτηκε να καταβάλει περίπου 37 εκατομμύρια δολάρια σε οργανώσεις που ελέγχονταν από φίλους της προέδρου Παρκ, προκειμένου να εξαγοράσει κυβερνητική στήριξη για επιχειρηματικές κινήσεις που αύξησαν τη δύναμή του στον όμιλο Samsung.

Η ετυμηγορία αναμένεται στις 25 Αυγούστου. Ο κ. Λι αντιμετωπίζει πέντε κατηγορίες στις οποίες δηλώνει αθώος. Εάν καταδικαστεί, θα γίνει ο πρώτος ισχυρός άνδρας στην ιστορία της Samsung που πάει στη φυλακή.

Ο 49χρονος Λι, εγγονός του ιδρυτή της Samsung και de facto επικεφαλής του κολοσσού, σχεδόν δάκρυσε τη Δευτέρα στην τελευταία τοποθέτησή του ενώπιον του τριμελούς δικαστηρίου. «Ουδέποτε ζήτησα οποιαδήποτε χάρη από την πρόεδρο», είπε με τρεμάμενη φωνή, και περιέγραψε ως άδικη την δικαστική περιπέτειά του.

Στον αντίποδα, οι εισαγγελείς έκλεισαν τις δικές τους τοποθετήσεις υποστηρίζοντας ότι η συμπεριφορά του κ. Λι είναι ενδεικτική των υπόγειων σχέσεων αμοιβαίου συμφέροντος που καλλιεργούνταν επί χρόνια ανάμεσα σε μεγάλες επιχειρήσεις και στην πολιτική ελίτ.

Οι εισαγγελείς έχουν καταγγείλει ότι ορισμένα στελέχη της Samsung ψευδόρκησαν στις καταθέσεις τους στο δικαστήριο προκειμένου να προστατεύσουν τον κ. Λι.
Πηγή: skai.gr