Συμφωνία Μακρόν-Τραμπ για το εμπόριο & την ασφάλεια αλλά όχι για το Κλίμα

Σύμπνοια σε αρκετά μέτωπα διαπίστωσαν Μακρόν και Τραμπ, κατά την συνάντηση των δύο προέδρων στην Γαλλία, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στη χώρα. 

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην προώθηση του «ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου», όπως είπε ο
 Εμανουέλ Μακρόν κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

Η σχέση των ΗΠΑ με τη Γαλλία είναι «αναλλοίωτη» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο  Τραμπ, ενώ για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι κάτι θα μπορούσε να γίνει πάνω στη γραμμή της συμφωνίας του Παρισιού: «θα δούμε τί θα συμβεί», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επιπλέον ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να ηγηθούν στις προσπάθειες της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο Γάλλος ηγέτης εξέφρασε τον σεβασμό του για την απόφαση του Ρεπουμπλικανού προέδρου να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του Παρισιού, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος «παραμένει δεσμευμένος» σε αυτή τη συμφωνία.

Σχετικά με το Ιράκ και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η χώρα του και οι σύμμαχοί της πρέπει να εργαστούν από κοινού για να διασφαλίσουν ότι η νίκη στη Μοσούλη θα παραμείνει νίκη.

Συμφωνία υπήρξε και στο να αναλάβουν οι δύο χώρες κοινή δράση για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος και της προπαγάνδας μέσω του διαδικτύου.

Για την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι εργάζεται για την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών με το Πεκίνο, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι ο πρόεδρός της Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε πιθανόν να κάνει περισσότερα για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας.

Ο Τραμπ δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί τον υιό του, τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, στην υπόθεση με τη Ρωσίδα δικηγόρο, τονίζοντας ότι είναι ένας «θαυμάσιος νέος», ο οποίος συνάντησε μία νομικό από τη Ρωσία όχι μία νομικό της ρωσικής κυβέρνησης.

Εξάλλου, όπως τόνισε ο ίδιος οι περισσότεροι άνθρωποι θα είχαν αυτήν τη συνάντηση, εάν τους παρουσιαζόταν η ευκαιρία που παρουσιάστηκε στον γιο του. Άλλωστε, όπως τόνισε, δεν συνέβη τίποτα στη συνάντηση με τη Ρωσίδα δικηγόρο κι ο γιος του «δεν έκανε κανένα σφάλμα».
Πηγή: skai.gr