Σε ναυάγιο κατέληξαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά

Σε ναυάγιο κατέληξαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά στην Ελβετία. Η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στο θέμα της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων και η άκαμπτη εμμονή της στη διατήρηση του παρεμβατικού δικαιώματος επέμβασης και των εγγυήσεων για τουλάχιστον 15 χρόνια μέχρι την επανεξέτασή τους ήταν από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις στο αδιέξοδο.

Στο εδαφικό η τουρκική πλευρά αποδέχθηκε με δυσκολία επιστροφή μόνο μέρους της Μόρφου. Απαιτούσαν επίσης πρωτογενές δίκαιο και ισότιμη μεταχείριση των Τούρκων πολιτών στην Κύπρο. Αρνητική ήταν η απάντηση που έδωσαν ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν οι πλευρές να έρθουν πιο κοντά και να φτάσουν σε συμφωνία» δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες. Τόνισε πάντως ότι η διάσκεψη έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ληφθούν άλλες πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του προβλήματος.

«Δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο. Το όνειρο και σχέδιο λύσης του Κυπριακού παραμένει ανοικτό» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Εξέφρασε τη βούλησή της Ελλάδας να συνεχίσει να εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης ώστε η Κύπρος να γίνει ένα φυσιολογικό κράτος χωρίς εγγυήσεις και κηδεμόνες.

Τη λύπη του εξέφρασε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. «Πέρα από την ασφάλεια και τις εγγυήσεις οι τουρκικές θέσεις που εκφράστηκαν για το υπόλοιπο των κεφαλαίων όχι μόνο ξεφεύγουν από το πλαίσιο του ΓΓ αλλά ήταν τέτοιες που σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές» τόνισε. 

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι δεν είναι εφικτή η λύση με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ. Δεν υπάρχει χρησιμότητα στο να επιμείνουμε σ' αυτές, τόνισε.

Νωρίτερα αναχώρησαν από το Κραν Μοντανά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και η τουρκική αντιπροσωπεία.
Πηγή: skai.gr