Η Γαλλία επιστρέφει στις κάλπες με τον Μακρόν να οδεύει προς σαρωτική νίκη

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι ψηφοφόροι στη Γαλλία για τον δεύτερο και καθοριστικό γύρο των βουλευτικών εκλογών, όπου θα κριθούν οι 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης.

Οι τελευταίες έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν πριν τις κάλπες θέλουν το συνασπισμό του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού να κερδίζει από 430 έως και 460 έδρες, δηλαδή περίπου το 80% των βουλευτών. Τέτοιο εύρος νίκης δεν έχει καταγραφεί από την επικράτηση ντε Γκολ το 1968.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα συνιστά ήττα για όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, όμως οι κάλπες προβλέπεται πως θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές για το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν – που ήταν δεύτερη δύναμη στις προεδρικές εκλογές – και για τους άλλοτε πανίσχυρους Σοσιαλιστές.

Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, ο κ. Μακρόν θα έχει την ελευθερία να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά του ακόμα και σε ευαίσθητα μέτωπα όπως τα εργασιακά, όπου φιλοδοξεί να δώσει έμφαση σε συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης, να διευκολύνει τις απολύσεις και τις προσλήψεις.

Τα εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν στις 9:00 το πρωί, ώρα Ελλάδος, και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα στην επαρχία και στις 21:00 το βράδυ στις περισσότερες μεγάλες πόλεις.

Λίγο μετά το κλείσιμο όλων των κέντρων θα δημοσιοποιηθούν εκτιμήσεις αποτελέσματος από μεγάλες δημοσκοπικές εταιρείες, ενώ σταδιακά θα αρχίσει και η ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών.

Σε αντίθεση με τον πρώτο γύρο, της προηγούμενης Κυριακής, δεν υπάρχει προαπαιτούμενο ελάχιστης συμμετοχής για να εκλεγεί κάποιος βουλευτής. Κερδίζει ο πρώτος σε κάθε περιφέρεια. Σε σπανιότατη περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί ο γηραιότερος από τους ισοψηφούντες.

Πάντως, όπως και στον προηγούμενο γύρο, η προσέλευση στις κάλπες αναμένεται να κυμανθεί κάτω από το 50% στο σύνολο των 47,56 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ποσοστό που θεωρείται πολύ χαμηλό για τα γαλλικά δεδομένα.
Πηγή: skai.gr