Μέρκελ: Απαράδεκτες οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Την έντονη δυσαρέσκεια της Άνγκελας Μέρκελ για τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξέφρασε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η καγκελάριος της Γερμανίας ασπάζεται τη θέση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και του αυστριακού καγκελάριου Κρίστιαν Κερν που επικρίνουν τις νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας καθώς πιθανόν να επηρεάσουν ευρωπαϊκές εταιρείες» δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ την Παρασκευή.

Σε κοινή ανακοίνωση για την απόφαση της Γερουσίας, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Κρίστιαν Κερν υπογραμμίζουν ότι δεν μπορούν να δεχτούν «την απειλή παράνομων [...] κυρώσεων που επιβάλλονται σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», οι οποίες απλώς «συμμετέχουν σε προσπάθειες επέκτασης του δικτύου τροφοδοσίας της Ευρώπης».

«Η καγκελάριος συμμερίζεται τους φόβους που αναγράφονται στο κείμενο» δήλωσε ο γερμανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο είναι ενοχλημένο που «οι υπό εξέταση κυρώσεις επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες». Αυτό είναι απαράδεκτο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζάιμπερτ.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ επισήμανε ότι η συγκεκριμένες κυρώσεις αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί καταφεύγουν σε αυτό το μέτρο, όπως τονίζεται στους νόμους περί κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε, υπενθυμίζοντας την προσπάθεια της πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν να εμποδίσει την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου από τη Σοβιετική Ένωση προς την Ευρώπη.

«Δεδομένου ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ απολαμβάνει το δικαίωμα να βάλει στη ‘’μαύρη λίστα’’ γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ασχολούνται με την κατασκευή, τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των συστημάτων αγωγών φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιλαμβανόμαστε ότι μια τέτοια δράση αντίκειται στο διεθνές δικαίο», ανέφερε ο Σέφερ.
Πηγή: skai.gr