Μέι: Η ΕΕ προσπαθεί να επηρεάσει τις βρετανικές εκλογές

Δριμύτατη πολιτική επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαπέλυσε η πρωθυπουργός της βρετανίας Τερέζα Μέι, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες για απόπειρα υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης για το Brexit αλλά και για απόπειρες επηρεασμού των επικείμενων βρετανικών εκλογών της 8ης Ιουνίου.

Μιλώντας έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ, η κ. Μέι υποστήριξε ότι ορισμένα άτομα στις Βρυξέλλες – τα οποία δεν κατονόμασε – επιθυμούν την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το Brexit, σημειώνοντας ότι τυχόν ναυάγιο θα αποφέρει σοβαρές συνέπειες.

Επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα η διαπραγματευτική στάση της Κομισιόν απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει σκληρύνει και διάφοροι ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν εκστομίσει απειλές εναντίον της Βρετανίας, εκτιμώντας πως οι εν λόγω «ενέργειες προγραμματίστηκαν εσκεμμένα ώστε να επηρεάσουν το αποτέλεσμα» της κάλπης.

Οι Βρυξέλλες δεν έχουν απαντήσει ακόμα στις καταγγελίες Μέι, όμως ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος διέρρευσε στο BBC ότι οι δηλώσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού δεν είναι τίποτα παρά «απόλυτη φαντασία».

Το σχόλιο Μέι ήλθε στον απόηχο δημοσιεύματος των «Financial Times» και έρευνας του οικονομικού ινστιτούτου Bruegel που θέλουν την Ε.Ε. να έχει αυξήσει την αποζημίωση που θα αξιώσει από το Λονδίνο για το Brexit στη ζώνη των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, από 60 δισεκ. που υπολόγιζε μέχρι πρότινος.

Ο βρετανός υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ξεκαθάρισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται να καταβάλλει τέτοιο ποσό, ενώ παλαιότερα είχε χαρακτηρίσει και τα 60 δισεκ. υπερβολικά υψηλή απαίτηση.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, απέφυγε στη συνέχεια να αποκαλύψει το ποσό που ζητούν οι 27, διευκρινίζοντας πως το πρώτο ζητούμενο είναι να καθοριστεί η μεθοδολογία υπολογισμού του. Πάντως, η συμφωνία επί της αποζημίωσης είναι προαπαιτούμενο για την έναρξη των μετέπειτα διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική εμπορική σχέση Ε.Ε. και Βρετανίας.

Συνεχίζοντας την επίθεσή της, η κ. Μέι σχολίασε ότι «η διαπραγματευτική θέση της βρετανικής κυβέρνησης δεν έχει παρουσιαστεί με ακρίβεια από τον ευρωπαϊκό Τύπο», κάνοντας έμμεση αναφορά στο γερμανικό δημοσίευμα για την ένταση που επικράτησε στη συνάντησή της με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποδίδουν το δημοσίευμα σε διαρροή από το περιβάλλον του προέδρου της Κομισιόν.

Η Συντηρητική ηγέτιδα άδραξε την ευκαιρία ώστε να παρουσιάσει εκ νέου τις εκλογές του Ιουνίου ως ένα ανάμεσα στη δική της «δυνατή και σταθερή ηγεσία» και τον Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών, που θα τεθεί επικεφαλής ενός «συνασπισμού του χάους» με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Είναι μία επιλογή ανάμεσα σε εμένα και τον Τζέρεμι Κόρμπιν», διαμήνυσε στους ψηφοφόρους.
Πηγή: skai.gr