Πενς: Όλες οι επιλογές για τη Βόρεια Κορέα είναι στο τραπέζι

Η εποχή της «στρατηγικής υπομονής» με τη Βόρεια Κορέα «έχει παρέλθει», διαμήνυσε ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η Ουάσιγκτον διατηρεί όλο το εύρος επιλογών της για αντιμετωπίσει την Πιονγκγιάνγκ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην αποστρατικοποιημένη ζώνη που χωρίζει το Βορρά από το Νότο στην Κορεατική Χερσόνησο, ο κ. Πενς επισήμανε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιδιώκουν τους στόχους τους «ειρηνικά» και μέσω διαπραγμάτευσης, αλλά εν τέλει δεν θα διστάσουν να καταφύγουν σε «οποιοδήποτε απαραίτητα μέτρα».

Υπό τη σκιά των πυρηνικών και πυραυλικών φιλοδοξιών της Πιονγκγιάνγκ, ο κ. Πενς εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα – μοναδικός σύμμαχος της Βορείου Κορέας στη διεθνή σκηνή – θα χρησιμοποιήσει τους «μοχλούς» που διαθέτει ώστε να πιέσει την απομονωμένη χώρα να εγκαταλείψει τα εξοπλιστικά προγράμματά της.

Υπογράμμισε όμως ότι από τη σκοπιά του Λευκού Οίκου «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», τη στιγμή που νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι την επόμενη εβδομάδα τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα θα πλεύσουν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας για κοινές ασκήσεις με το νοτιοκορεατικό Ναυτικό.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έχει ούτως ή άλλως διατάξει μία αεροναυτική δύναμη κρούσης, με αιχμή του δόρατος το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson, να πλεύσει στην περιοχή. Τα άλλα δύο αεροπλανοφόρα που φέρεται να πλένουν προς την περιοχή είναι τα USS Ronald Reagan και USS Nimitz.

Ο κ. Πενς επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ στη συμμαχία με τη Νότια Κορέα, προειδοποιώντας το Βορρά να μην υποτιμήσει την βούληση της Ουάσιγκτον να σταθεί στο πλευρό των συμμάχων της.

Το Σάββατο, στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που έλαβε χώρα στην Πιονγκγιάνγκ για την εθνική εορτή, η Βόρεια Κορέα επέδειξε ένα νέο τύπο πυραύλου που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να έχει διηπειρωτικό βεληνεκές.

Λίγες ώρες αργότερα, η απομονωμένη χώρα προχώρησε σε αποτυχημένη δοκιμή ενός κατά πυραύλου που κατά πάσα πιθανότητα ήταν μεσαίου βεληνεκούς. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το βλήμα εξερράγη τέσσερα έως πέντε δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του.
Πηγή: skai.gr